Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /латиница

Савјет министара преусмјерио 1,8 милиона KM за затвор у Војковићима

Извор: Глас Српске

Проблеми због неусвајања буџета институција БиХ излазе на видјело, те је Савјет министара морао да интервенише и преусмјери из ресора правде 1,8 милиона марака на рачун новоизграђеног затвора у Војковићима јер је понестало новца, не само за плате особља, већ и за храну и лијекове затвореника.

Одлуку о прерасподјели дијела новца у 2021. из Министарства правде на рачун Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ, познатијег као “државни затвор”, који је лани почео са радом, донесена је на сједници Савјета министара у четвртак.

Након тог засједања кратко је саопштено да је прерасподјелом буџетских средстава омогућено Заводу да редовно измирује своје обавезе, а из одлуке која је била пред министрима, а која је у посједу “Гласа Српске”, видљиво је да је још крајем септембра почело да понестаје новца.

Рачуница, коју су надлежни прихватили, показала је да им недостаје готово два милиона марака за нормално функционисање и извршавање задатака. Према усвојеној одлуци, сумом од 1,8 милиона, у одређеним износима, покриће рачуне за бруто плате и накнаде, накнаде трошкова запослених, те уговорене и друге посебне услуге.

– С обзиром на чињеницу да буџет институција БиХ за 2021. није донесен и да Завод, као и други, функционише на бази одобрених средства у буџету за 2020. годину, у складу са одлукама о привременом финансирању, и поред рестриктивног трошења, Завод се већ крајем деветог мјесеца нашао у проблему са недостатком новца за нормално функционисање и испуњавање законом прописаних обавеза – истакнуто је у одлуци.

Уз то, подсјећају и да је њихов буџетски захтјев из 2020. године умањен за 1,5 милиона и као такав усвојен.

– У децембру, по завршеним конкурсима, треба новац обезбиједити за нова 53 радника, па не изненађује да недостају средства за ове намјене потребна до краја 2021. године – пише у образложењу које је прихватио Савјет.

У Заводу тврде да су максимално смањили потрошњу да би измирили основне обавезе, али да ни то није помогло.

– Ни таквим начином потрошње није било могуће обезбиједити недостајућа средства за плате и накнаде запослених, храну за затворена и притворена лица, плате радно ангажованих затвореника, болничко лијечење, лијекове и уговоре о дјелу за ангажовање доктора медицине, јер су трошкови знатно већи од оних одобрених у буџету за 2020. годину – истакнули су упућени.

Према њиховим пројекцијама, само за набавку материјала треба додатних 400.000 марака, а у оквиру те ставке планирала је набавка лијекова, хране, материјала за чишћење.

Filter 2019