Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Промовисан роман “Врежа” Бранка Станковића

Извор: Срна

Добитник награде “Златна сова” за роман “Врежа” Бранко Станковић изјавио је вечерас у Источном Сарајеву да његова књига симболично повезује два многостарадлна народа – Србе и Јермене, који су у прошлости доживјели стравичан геноцид.
Станковић је је током промоције у Матичној библиотеци у Источном Сарајеву присутнима појаснио да је геноцид над Србима починила усташка Независна Држава Хрватска /НДХ/ током Другог свјетског рата, а над Јерменима Турска током 1915. године.

Према његовим ријечима, роман говори о осветницима, Србину Благоју Јововићу и Јермену Согомону Техлирјану, који су хтјели да се освете крвницима својих народа, зликовцима Анти Павелићу и Талат-паши.

“Освета се на јерменском каже вреж, па наслов романа постаје јасан. Јермен Согомон Техлиријан је 1921. године у Берлину извршио атентат на Талат-пашу, турског злочинца најодговорнијег за геноцид над Јерменима, а Благоје Јововић је 1957. године у Буенос Ајресу пуцао на усташког крвника Анту Павелића”, појаснио је Станковић.

Фото: Културни центар Источно Сарајево

Станковић је указао да су се они Јермени који су успјели да избјегну турски геноцид, у којем је убијено око 1.500.000 људи, расули по цијелом свијету, тако да јерменска дијаспора броји око 6.000.000, док их у матичној држави живи свега три милиона.

“Јерменски народ има снажну културу сјећања. Сваког 24. априла у Јеревану све буде у знаку великог страдања. Народ се окупља поред вјечне ватре и споменика на меморијалном комплексу Цицернакаберд, да одају почаст страдалим сународницима које су Турци поубијали у незапамћеном геноциду”, рекао је Станковић.

Он је нагласио да и Срби треба да установе сличан датум и подигну сличне споменике, те да могу доста да науче од јерменског народа.

Kњижевну награду “Златна сова” за најбољи необјављени роман додјељује Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево.

Фото: Културни центар Источно Сарајево
Filter 2019