Thu. Jun 30, 2022
ћирилица /латиница

Препродаје земље на Јахорини: Одборници СО Пале и данас највише о стању на олимпијској планини

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су буџет ове општине за 2022. годину у износу од 16.600.000 КМ.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је буџет инвестициони али да су значајна улагања у пронаталитетну политику, спорт, те субвенционисање рада установа. Говорећи о важним пројектима, поменуо је и оне који ће бити реализовани из буџета Српске.

“То су  објекат Факултета физичке културе и спорта вриједности пет милиона КМ, изградња зграде Полицијске управе Источно Сарајево од 7,5 милиона КМ“, рекао је Југовић.

Он је додао да ће Општина у току зимских мјесеци провести неопходне процедуре како би се већ на прољеће могло почети радити.

Предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина каже да буџет у износу од 16.660.000 има континуитет раста, што није резултат продаје земље већ резултат инвестиција Владе Републике Српске, као и повећања прихода од ренте и уређења.

“Ради се о приходима који нису само једнократни. Пет милиона КМ смо из буџета планирали у инвенстиције и то говори довољно о буџету“, изјавио је Шкипина.

Одборници СДС-а дали су конкретне приједлоге за буџет, подржали овај документ и кажу, немају неке велике замјерке на оно што се планира. Као замјерку истичу раст средстава за плате и накнаде, што је, како кажу, пракса у свим буџетима претходних пет година.

Планирани буџет није добио подршку одборника ПДП-а и то због, како појашњавају, раста плата и накнада али и великог броја приједлога које не прати адекватна пројектна документација. Није прихваћен њихов амандман да се уплати једнократна помоћ радницима Дома здравља и то по 500 КМ сваком раднику.

“Радници Дома здравља Пале  пружају здравствену заштиту за преко 22.000 становника општине али и туристе и студенте. Наш приједлог начелник је одбио правдајући то инфoрмацијом да су већ „интервенисали“ да радници Дома здравља „Пале“ добију заостале плате из неког прошлог времена”, објашњава Тошић.

Јахорина – препродаја земље и измјене регулационог плана

На данашњој сједници пред одборницима се нашло чак 15 иницијатива физичких и правних лица за измјене различитих дијелова регулационог плана на Јахорини.

Иако ово нису неуобичајени захтјеви, данас су изазвали посебну расправу. Тачније двије иницијативе за парцеле за које је утврђено да су сада у власништву физичких лица иако их је Општина продала Олимпијском центру.

Опозиција тврди да је општина искориштена од стране Олимпијског центра “Јахорина” који, како наводе, зарађује продајући скупо оно што су од општине добили јефтино.

Марко Сикима, одборник СДС-а, подсјећа да је претходни сазив СО Пале усвојио одлуку да Олимпијском центру “Јахорина” по повољној цијени прода 7.500 квадратних метара земљишта за реализацију инфраструктурних пројеката од важности за овај центар, а то су каскадни паркинг и полазна станице гондоле.

Он даље објашњава да је полазна станица гондоле изграђена на трећини парцеле која је продата ОЦ “Јахорина”. Онда је ОЦ, како тврди Сикима, остатак парцеле препродао физичком лицу и тада зарадио 1,6 милиона КМ.

“А што се тиче каскадног паркинга на Пољицама, он није изграђен како је било најављено и ту парцелу је ОЦ препродао другом физичком лицу, који ту намјерава да гради хотел. То лице је поднијело иницијативу СО Пале за измјену регулационог плана и њу је скупштинска већина усвојила”, каже Сикима.

Он поручује да требају реаговати и надлежне институције јер је уговор прекршен и да би земљиште на Јахорини требало бити враћено општини Пале на управљање.

Начелник општине Пале Бошко Југовић истакао је да је тачно да је општина продала земљиште ОЦ “Јахорина” по цијени од 300 КМ по метру квадратном, али да морају цијенити све оно што је урађено на планини и да то иде само у корист општине.

“Јахорина представља туристичку дестинацију број један и ми не можемо улазити у то да ли они препродају те локације или не. На СО Пале је да подржи  покретање иницијатива, постоји даља процедура, јавна расправа. Покретање иницијативе не значи аутоматски да ће та иницијатива бити усвојена”, појашњава Југовић.

Он додаје да општина Пале има  бенефите са Јахорине од накнада од ренте и вањског уређења објеката, те да морају подржати одређене инвеститоре.

Предсједник СО Пале Дамјан Шкипина каже да је добро да постоји интересовање и иницијативе за Јахорину јер то значи улагање и нова радна мјеста. 

Ипак, начин измјене регулационих планова, зрео је за промјену.

“У припреми су одлуке везане управо за иницијативе измјена регулационих планова. Убудуће ће се регулациони планови радити једном годишње или једном у двије године, у зависности од потреба и захтјева. Такође, припрема се и ревизија регулационог плана”, навео је Шкипина.

Filter 2019