Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Пољопривредни факултет обиљежио 81 годину традиције и 27 година рада

Извор: Срна

Пољопривредни факултет Универзитта у Источном Сарајеву обиљежио је данас 81 годину традиције и 27 година рада у оквиру Универзитета.
Декан Пољопривредног факултета Весна Милић истакла је да је овај факултет, након Богословије, најстарија високошколска установа у БиХ.

“Данас испраћамо 44 дипломирана инжењера пољопривреде и 33 дипломирана инжењера шумарства, као и два мастера пољопривреде и три мастера шумарства”, рекла је Милићева, те нагласила да они имају важне задатке у будућности, јер је на земаљског кугли све мање хране.

Kада су у питању дипломирани инжењери пољопривреде, она је навела да ће се ови млади људи бавити једним хуманим занимањем, док ће фокус дипломираних инжењера шумарства бити на “плућима планете Земље”, односно на пошумљавању и његовању шума и да не дозвољавају да се уништавају, као што се то чини 30 година.

Говорећи о наставном кадру, Милићева је рекла да Пољопривредни факултет има млад тим људи који је увијек ту да помогне свима којима је то потребно, те додала да овај факултет има одличну сарадња са Министарством пољопривреде Републике Српске, у чијим пројектима је укључена и ова високошколска установа.

“Ниједна високошколска институција више се не може ослонити само на упис студената, тако да уз научно-истраживачки рад настојимо да пружамо услуге и трећим лицима, и да имамо додатне изворе прихода”, истакла је декан Пољопривредног факултета, те додала да је више од 700 студената дипломирало на овом факултету.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Милан Kулић рекао је да је Пољопривредни факултет даровао Републици Српској још једну генерацију изузетно квалитетних дипломаца и поздипломаца, те изразио наду да ће ова генерација која је данас промовисана бити достојна претходних, као и да ће утицати на друштвено-политички живот у Српској.

Говорећи о важности овог факултета, Kулић је рекао да према процјени, двије трећине становништа у свијету нема довољне количине хране, имајући у виду да се број становника на планети Земљи повећава, да се удише нездрав ваздух и уноси загађена храна.

“Зато се од ових дипломаца очекује да својим знањем промјене ту ситуацију”, истакао је Kулић, те додао да је овај факултет изузетно важан за Универзитет у Источном Сарајеву, јер организује најбољи научни скуп из области пољопривреде на простору Балкана.

Према његовим ријечима, Факултет посједује фантастично опремљене лабораторије у којима се сви – студенти, наставници и сарадници могу бавити научно-истраживачким радом и своје резултате објављују у престижним међународним часописима.

Он је навео да је овај факултет једини који је у овој школској години уписао већи број студената у односу на прошлу годину, што је, како је навео, резултат ангажовања свих који раде на овом универзитету.

Бојана Чојић, најбољи студент у овој генерацији, али и у историји факултета, са просјеком оцјена од 9,74, нагласила је да је за овај просјек било потребно много рада и труда, те захвалила наставном кадру на знању и искуству које су пренијели на студенте.

Владан Станишић, мастер агрономије, рекао је да је Пољопривредни факултет један од перспективнијих факултета, а ово занимање једно од хуманијих, јер му је у основи производња хране, као основне људске потребе.

Он је истакао да ово занимање има перспективу у Републици Српској, БиХ и шире, те додао да му је наредни план докторске студије, односни усавршавање у струци као и да своје знање пренесе ученицима.

Filter 2019