Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Pojačana inspekcijska kontrola u Istočnom Sarajevu

Izvor: Grad Istočno Sarajevo

Na području Istočnog Sarajeva u narednih nekoliko dana biće vršena kontrola izdavanja fiskalnih računa u ugostiteljskim objektima i trgovačkim radnjama, a nakon novogodišnjih praznika uslijediće pojačana kontrola plaćanja boravišne takse na području grada, najavio je vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za inspekcijske poslove u Gradskoj upravi Istočno Sarajevo Ratko Đurović.

Đurović je rekao da će nadležni gradski inspektori, u koordinaciji sa kolegama iz Inspektorata Republike Srpske, do 31. decembra kontrolisati objekte u svim opštinama na području Istočnog Sarajeva i pisati prekršajne naloge onima koji ne poštuju obavezu izdavanja fiskalnih računa građanima.

 „Nakon novogodišnjih praznika, već prvih dana januara, počinjemo akciju kontrole plaćanja boravišne takse na području grada, s obzirom na to da je zimska turistička sezona počela, te da se očekuje popunjenost svih smještajnih kapaciteta“, istakao je Đurović.

On je naglasio da će akcenat biti stavljen na smještajne kapacitete koji rade po principu „stan na dan“ i pozvao vlasnike nepokretnosti koji pružaju tu vrstu usluge smještaja da registruju objekte.

„Već imamo određen broj registrovanih vlasnika koji su izvršili kategorizaciju svojih objekata, ali pozivamo i sve druge, koji još nisu kategorisali stanove i apartmane u kojima vrše usluge smještaja, da to učine, kako ne bismo došli u situaciju da ih sankcionišemo“, rekao je Đurović.

Prema planu rada, inspektori Odjeljenja za inspekcijske poslove Gradske uprave Istočno Sarajevo trebalo bi da, tokom 2022. godine, izvrše 3020 kontrola u različitim oblastima.

Gradska tržišna inspekcija bi trebalo da, tokom 2022. godine, izvrši 700 kontrola i to u oblasti prometa prehrambene i neprehrambene robe, ugostiteljstva i turizma, proizvodnje, uslužne djelatnosti i zaštite intelektualne svojine.

Inspekcija za hranu vršiće tokom naredne godine 500 kontrola u oblasti proizvodnje i prometa namirnica, pripreme hrane u ugostiteljskim objektima, te vodosnabdijevanja.

Zdravstvena inspekcija (sanitarna zaštita) planirala je da izvrši 100 kontrola, a poljoprivredna inspekcija 180 kontrola u narednoj godini.

Planom rada urbanističko-građevinske inspekcije predviđeno je 400 kontrola građenja, izdatih lokacijskih uslova, odobrenja za gradnju i upotrebu objekata.

Saobraćajna inspekcija planira da, tokom naredne godine, obavi 220 kontrola drumskog saobraćaja i javnog prevoza, te stanja javnih puteva.

Veterinarska inspekcija trebalo bi da, tokom 2022. godine, izvrši 800 kontrola, a ekološka inspekcija 120 kontrola.

Filter 2019