Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /латиница

Почињу “Дани Војина Комадине”

Извор: Срна

Kонцертом еминентних умјетника из Србије који ће извести дјела композитора Војина Kомадине вечерас ће у Источном Сарајеву бити отворена манифестација Пети дани Војина Kомадине, у оквиру које ће бити одржан и Трећи научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.
Декан Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Маја Жужа истакла је да се манифестација Дани Војина Kомадине и научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву” ове године одржавају у свјетлу значајног јубилеја – 30 година оснивања и успјешног рада Универзитета у Источном Сарајеву

“Манифестација Дани Војина Kомадине одржава се у знак сјећања на нашег оснивача и првог декана Музичке академије у Источном Сарајеву Војина Kомадине”, додала је Жужа, која се захвалила на помоћи Министарству просвјете и културе Републике Српске, Граду Источном Сарајеву и Удружењу за његовање академске музике “Нови звук” на помоћи за организовање ових манифестација.

Продекан за наставу Музичке академије Биљана Штака рекла је да се Дани Војина Kомадине одржавају од 2017. године и да је ова манифестација започета са идејом обиљежавања 20 година од смрти истакнутог композитора, првог декана Музичке академије у Источном Сарајеву и првог генералног секретара Академије наука и умјетности Републике Српске, а настављена са жељом да прерасте у традиционалне сусрете композитора, извођача, музичких теоретичара и педагога.

“Дани Војина Kомадине постали су мјесто гдје се кроз концерте и стручна предавања промовише савремена умјетничка музика”, истакла је Штака, наводећи да се од 2019. године у оквиру Дана Војине Kомадине организује и научни скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву”.

Она је додала да је октобра ове године Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво скуп “Савремено и традиционално у музичком стваралаштву” рангирало као научни скуп друге категорије са међународним учешћем.

Продекан за умјетнички и научно-истраживачки рад Музичке академије у Источном Сарајеву Душан Ерак навео је да ће сутра у оквиру скупа бити одржано више предавања, промовисана штампана музикалија “Војин Kомадина: Вокална камерна музика” уредника Сњежане Ђукић Чамур, те концерт гудачког оркестра и професора ове академије, који ће изводити дјела композитора ове академије.

У суботу, задњег дана манифестације, уз двије научне сесије, биће промовисана књига Озренке Бјелобрк Бабић “Особености третмана форме концерта и симфоније у дјелима Војина Kомадине”, те ауторски компакт диск Валентине Дутине “Бијела вила граде обиграла”.

“Манифестација ће бити завршена концертом студената Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву који ће извести дјела домаћих композитора”, рекао је Ерак.

Он је навео да су за научни скуп пријављени радови научних радника из Русије, Украјине, Србије и БиХ, а да су у научном одбору су научни радници из Украјине, Бугарске, Србије, Црне Горе и БиХ.

Син академика Војина Kомадине, Зоран Kомадина, који је и декан Филолошко-умјетничког факултета у Kрагујевцу, истакао је да се ради о манифестацији од великог значаја и захвалио се организатору – Музичкој академији у Источном Сарајеву.

“Ријетка је прилика да се у кратком периоду одрже концерти са музиком домаћих аутора”, рекао је Зоран Kомадина и додао да ће на вечерашњем отварању манифестације бити изведене композиције његовог оца које су настале прије 50 година.

Он је објаснио да се ради о дјелима која одликује крајње савремен музички језик, али у којима су у сваком тренутку заступљени и традиција и фоклорни елементи.

Програм манифестације

Filter 2019