Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Почели 3. Мачевалачки сусрети у Источном Сарајеву

Извор: Срна

Трећи мачевалачки сусрети, које организује Мачевалачки клуб “Романија” из Источног Сарајева, отворени су данас у овом граду.
Предсједник Kлуба Маријана Петронић изјавила је да је за учешће на турниру пријављено 35 такмичара, који ће се такмичити у дисциплинама мач и сабља, а подијељени су у више категорија.

“Овогодишњи сусрети окупили су, осим чланова Романије и чланове мачевалачких клубова Пале, Бањалука и Валтер из Сарајева”, додала је Петронићева.

Подсјећајући да су први мачевалачки сусрети одржани 2017, а други двије године послије, она је навела да је било планирано да овогодишњи сусрети буду међународног карактера.

“Били смо у контакту са клубовима из Словеније, Хрватске, Србије и Сјеверне Македоније и они су изразили жељу да дођу, али је због опште ситуације изазване пандемијом вируса корона и безбједности такмичара, посебно имајући у виду да међу њима има много дјеце и младих, одлучено да се сусрети одрже уз учешће клубова из БиХ”, појаснила је Петронићева.

Она је захвалила градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу и начелнику општине Источно Ново Сарајево Јовану Kатићу за финансијску помоћ за одржавање турнира, напомињући да је помоћ обећала и Туристичка организација “Јахорина”.

“Сваки мачевалачки сусрет у Источном Сарајеву представља промоцију мачевања као мање познатог спорта и спорта уопште, али и промоцију нашег града, околних планина и осталих туристичких потенцијала”, истакла је Петронићева.

Турнир се одржава у спортској сали Основне школе “Свети Сава” у Источном Новом Сарајеву на двије писте, а техничку опрему потребну за такмичење донијели су чланови Мачевалачког клуба “Бањалука”.

Мачевалачки клуб “Романија” основан је 2016. године, а до сада је имао више од 50 полазника, од којих су неки активни од оснивања клуба.

Filter 2019