Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Пећина Мокрањска Миљацка проглашена Спомеником природе

Извор: ФИЛТЕР

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници Одлуку о проглашењу Споменика природе „Пећина Мокрањска Миљацка” и Одлуку о проглашењу Заштићеног станишта „Гостиљ”, чиме се повећава површина под заштитом на 53.343,18 ха, што представља 2,17% територије Републике Српске.

Споменик природе „Пећина Мокрањска Миљацка” ставља се под заштиту ради очувања репрезентативних геоморфолошких (спелеолошких), геолошких и хидрогеолошких обиљежја, саопштено је након сједнице Владе.

Пећински систем пећине на извору Мокрањске Миљацке је разгранат, подземни облик карстног рељефа, са укупном дужином канала од око 7 километара, која је стављају на друго мјесто од свих истраживаних пећина у Републици Српској.

Хидролошки је активна, а подземни водени ток истиче на улазу у пећину формирајући површински ток – Мокрањску Миљацку. Пронађена су два палеонтолошка налаза, лобања пећинског медвједа и лобања дабра, а од пећинске фауне значајно је откриће нове врсте паука – пећинског паука косца.

Споменик природе „Пећина Мокрањска Миљацка” простире се на подручју општине Пале, у укупној површини од 190,4 ха. На цјелокупној површини Споменика природе „Пећина Мокрањска Миљацка”, установљава се режим заштите II степена.

Одлуком Владе, управљање Спомеником природе „Пећина Мокрањска Миљацка” повјерено је Јавном предузећу шумарства „Шуме Републике Српске”, Шумском газдинству „Јахорина” Пале.

Filter 2019