Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Петорка ухапшена у Сарајеву осумњичена за ратне злочине над више од 100 српских цивила

Извор: Срна

Припадници Агенције за истраге и заштиту (СИПА) ухапсили су на подручју Сарајева пет лица осумњичених за ратне злочине над више од 100 српских цивила, саопштено је из Тужилаштва БиХ по чијем налогу је извршена акција хапшења.

Истрага се односи на злочине над српским цивилима са подручја Храснице, Бутмира и Соколовић Колоније, који су били незаконито затворени у логору Основна школа “Алекса Шантић” и затвору у недовршеној згради у близини небодера у Храсници.

Како РТРС незванично сазнаје, ухапшени су Вахид Алађуз, Сенад Гаџо, Незир Аган, Мујо Ватреш и Суљо Хебиб.

Оптужени се терете за увиства најмање осам заробљених цивила, а међу осумњиченима су директни извршиоци убистава.

СИПА је саопштила да су ухапшени осумњичени да су у периоду 1992 – 1994. године, починили кривична дјела злочин против цивилног становништва и злочин против ратних заробљеника.

Додали су да ће након криминалистичке обраде у просторијама СИПА, особе лишене слободе бити предате у даљу надлежност Тужилаштву БиХ.

Према прикупљеним доказима, осумњичени, који су били припадници 4. моторизоване бригаде такозване Армије РБиХ, одговорни су за злочине почињене над више од 100 жртава, који се односе на незаконито затварање, мучење, злостављање на изузетно понижавајуће начине, тјерање на присилан рад, као и наношење тјелесних и душевних озлиједа које су на оштећене жртве оставиле трајне и тешке посљедице.

У овом предмету остварена је значајна сарадња са полицијским агенцијама и институцијама за спровођење закона у БиХ, као и са правосудним институцијама Србије, с обзиром да се дио оштећених налази изван БиХ.

Након што испита осумњичене, поступајући тужилац, донијеће одлуку о даљим активностима у предмету.

Filter 2019