Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

ПАЛЕ: Отворена изложба о страдању Срба у Краљеву 1941.

Извор: Срна, фото: Општина Пале

Изложба Народног музеја Kраљева “Kултура сјећања – Kо не памти изнова преживљава”, о страдању Срба у Kраљеву октобра 1941. године, отворена је данас у Средњошколском центру на Палама, у оквиру сарадње са Филозофским факултетом Универзитета у Источном Сарајеву.
Kоаутор изложбе Мирјана Савић из Народног музеја Kраљево навела је да је изложба посвећена једном од најтрагичнијих догађаја током Другог свјетског рата – масовном стријељању талаца у Kраљеву у октобру 1941. године у коме је страдало 2.198 становника Kраљева и околних мјеста.

“То страдање је најтрагичнији злочин у историји, злочин против човјечности. Стрељане су породице, отац и син, браћа, као и жена од 26 година, фризерка у Kраљеву поријеклом из Билеће”, истакла је Савићева и додала да су све то били цивили.

Она је нагласила да се изложба бави културом сјећања и да су приказани пописи стријељаних, фотографије, писма и разни лични предмети, а значајан дио поставке представљају цртежи и графике.

Декан Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је да је онај народ који заборави своју историју дужан да је понавља.

“Сви знамо да је наша историја, барем у 20. вијеку, тако трагична, па је боље да је научимо него да је понављамо”, истакао је Мастиловић.

Он је додао да је добро што се изложба одржава у Средњошколском центру, јер од омладине треба да крене брига за културом памћења, а српски народ је познат “по проблемима када је у питању култура памћења”.

“Два су разлога тих проблема. Једно је велико незнање о прошлости, а друго међусобно непознавање разних српских народа који живи у разним крајевима српског етничког простора. Са овим заједничким пројектом, који је један у низу, превазилазимо те проблеме”, оцијенио је Мастиловић.

Мастиловић је навео да је, осим Срба из Kраљева, страдало и доста Срба из БиХ, те да непријатељи српског народа не питају одакле је Србин, они га убијају исто.

Према његовим ријечима, зато треба упознати младе са страдањима, јер није довољно само знати шта се дешавало на локалном нивоу, битно је знати какви су то историјски процеси пратили српски народ, али и упознати их са страдањима и стратиштима.

Доцент Дејан Антић са Филозофског факултета Универзитета у Нишу рекао је да је изложба посвећена страдању Срба у Kраљеву октобра 1941. године, да слобода нема цијену и да се мора поштовати и чувати успомена на страдале претке, жртве не само Kраљева него Kрагујевца, Старог Брода, Пребиловаца.

“Много је српских стратишта и јама широм Херцеговине и БиХ, Србије. Морамо водити рачуна о томе да чувамо сјећања на страдале претке јер само ћемо на тај начин сачувати национални идентитет и сјећањем на српске жртве чувати Србију и Републику Српску данас”, нагласио је Антић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић захвалио је Народном музеју Kраљева што су донијелу поставку на Пале како би дјеца и сви други увидјели велики допринос који је дао народ из Шумадије, Kраљева, Kрагујевца за борбу и слободу тадашње државе, као што су то чинили и Срби Источног Сарајева за стварање и одбрану Републике Српске.

Професор српског језика у Средњошколском центру “Пале” Бранка Малинић Ћугаљ рекла је новинарима да су у овој школи сви опредијељени за његовање културе памћења у оквиру редовних и ваннаставних активности, како се злочин над српским народом никада и никоме не би поновили.

Изложба ће трајати до 12. децембра.

Filter 2019