Thu. Jun 30, 2022
ћирилица /latinica

Pale: Najava svečanosti povodom 30. rođendana Republike Srpske

Izvor: Srna

Opština Pale obilježiće Dan Republike dvodnevnim programskim sadržajima i 30. rođendan Republike Srpske proslaviti evociranjem uspomene na period njenog nastanka, institucionalnog stasavanja i junačke borbe srpskog naroda za svoju slobodu i državu.

Na Dan Republike, u nedjelju 9. januara, u 10.45 časova, u crkvi Uspenja Presvete Bogorodice biće služen pomen poginulim srpskim borcima u odbrambeno-otadžbinskim ratovima, a potom će u 11.30 časova predstavnici opštine i Boračke organizacije položiti vijence na centralno spomen-obilježje.

U 12.00 časova u sali Kulturno-sportskog centra Pale biće organizovan okrugli sto posvećen Danu Republike i velikom jubileju.

Uvodne referate održaće narodni poslanik u prvom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske Momir Tošić, univerzitetski profesori Radomir Lukić i Draga Mastilović, a u ime opštinske Boračke organizacije, jedan od ratnih komandanata u Vojsci Republike Srpske Branislav Lopatić i nekadašnji direktor Novinske agencije Republike Srpske /SRNA/ Branislav Ilić.

Moderator okruglog stola, čiji će sadržaj biti publikovan i u posebnom zborniku, biće dugogodišnji istaknuti novinar i publicista Zoran Žuža.

Iz opštinske uprave navode da će u ponedjeljak 10. januara, u sali Kulturno-sportskog centra Pale biti održano poetsko veče pod nazivom “Srpskoj s ljubavlju”.

Publici će se od 19.00 časova predstaviti pjesnici Nedeljko Zelenović i Goran Vračar, dok će u muzičkom dijelu programa nastupiti Milica Čamur, Slađana Marinković, Jovana Obradović i Tanja Kenjić, navedeno je u saopštenju iz opštinske uprave.

Opština Pale poziva građane da u što većem broju prisustvuju ovim manifestacijama, kojima se u ovoj sredini, mjestu koje ima istorijsku ulogu u nastanku i institucionalnom stasavanju Republike Srpske, na dostojanstven i prigodan način obilježava 30. rođendan Republike.

Filter 2019