Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /latinica

Otvorena istraga o vršnjačkom nasilju u nevesinjskoj školi

Izvor: Srna

Okružno tužilaštvo Trebinje naložilo je Policijskoj stanici Nevesinje da ispita sve učesnike u slučaju vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ u Nevesinju, rekao je Srni portparol tog tužilaštva Srđan Vukanović.

Vukanović je potvrdio da su u Tužilaštvu upoznati o dešavanjima u Nevesinju i da se radi na slučaju.

-Naloženo je da se postupi po nalogu Tužilaštva i da se identifikuju sva lica sa snimka i da od djece u prisustvu roditelja i socijalnih radnika budu uzete izjave i da se izuzmu dokazi u ovom slučaju. Nakon tih radnji Tužilaštvo će preduzeti naredne korake – naveo je Vukanović.

Kada je riječ o drugom slučaja vršnjačkog nasilja u kome je sedmoro djece zlostavljalo jednog dječaka, Vukanović je istakao da je i taj slučaj u Okružnom tužilaštvu u Trebinju i da će se o njemu posebno izjasniti.

U Osnovnoj školi „Risto Proroković“ u Nevesinju dogodila su se dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja, a jedan snimak nasilja našao se i na društvenim mrežama.

Jedna scena zlostavljanja je i snimljena i dospjela je na društvene mreže. Na snimku napravljenom u učionici vidi se iživljavanje nad djetetom koje leži na podu, a vršnjak ga šutira nogama iz sve snage.

U drugom slučaju riječ je o zlostavljanju dječaka sedmog razreda. Njega je, prema nezvaničnim informacijama, duži period, fizički i psihički zlostavljalo sedmoro djece.

Direktor Osnovne škole „Risto Proroković“ Nevesinje Mara Šaran rekla je da se u školi postupa po zakonu i u skladu sa zakonskim aktima, kao i u skladu sa protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja.

-Pri samom saznanju, odmah smo pristupili svim radnjama koje su zakonom propisane. Obaviještena je i Policijska stanica i Centar za socijalni rad i Ministarstvo obrazovanja. Sve se radi u skladu sa zakonom i postupak je još u toku – navela je Šaranova.

Filter 2019