Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Отворена изложба “Кроз збирке и фондове” Архива БиХ

Извор: Срна

Директор Архива БиХ Данијела Мрда данас је у Сарајеву отворила изложбу “Kроз збирке и фондове”, поводом 74. Дана архива и архивске службе у БиХ, која се састоји од различитих докумената, карата и мапа грађевинских премјера у оригиналним облицима из Аустроугарског периода.
Мрда је новинарима рекла да јој посебно задовољство и част што се изложба први пут у историји Архива БиХ организује у просторијама ове институције.

“Извршили смо селекцију, што је био готово немогућ задатак, јер је културно насљеђе и архивска грађа коју ми посједујемо национално благо из којег је тешко извршити селекцију. Захваљујући нашим изузетно стручним архивским радницима направили смо селекцију и обухватили све историјске периоде и важне датуме”, истакла је Мрда.

Према њеним ријечима, припремили су лијепу збирку различитих докумената, карата, као и мапа грађевинских премјера из Аустроугарског периода у оригиналним облицима.

Мрда је најавила да ће 75 година постојања Архива БиХ обиљежити бројне тематске изложбе наредне године, које ће бити занимљиве за све љубитеље, како историје, тако и културе на овим просторима.

“Јавности у БиХ планирамо представити документ који до сада Архив БиХ никада није показао, а то је препис једне од повеља с краја 14. вијека”, нагласила је Мрда, не желећи да износи више детаља.

Током данашње изложбе представљен је 49. и 50. двоброј часописа који издаје Архивистичко удружење БиХ.

Новоизабрани предсједник Удружења Владан Вуклиш рекао је да је ово удружење више деценија водећа струковна организација на простору БиХ.

Вуклиш наглашава да је архивска струка у БиХ релативно мала у односу на број становника и архивске грађе коју чувају и убједљиво их има најмање у региону.

“Архивистичко удружење у неком догледном периоду са архивским институцијама у БиХ планира да се бави питањем имлементације интегрисаних софтверских рјешења за архивски опис, обраду архивске грађе, као и изградњом инфраструктуре за процес дигитализације који је предстоји архивима у БиХ”, појаснио је Вуклиш.

Вуклиш је рекао да ће дигитализација омогућити напредовања и интегрисање података система и омогућавања њихове што лакше претраге и веће доступности.

Filter 2019