Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Општина помогла ЈКП Трново са 100.000 КМ за санацију депоније

Извор: Срна

Општина Трново данас је Јавном комуналном предузећу “Трново” исплатила 100.000 KМ за набавку неопходне опреме за санирање депоније у Kрупачким стијенама, саопштено је из ове општинске управе.
Депонија “Kрупачке стијене“, којом управља ЈKП “Трново”, захтијева хитну санацију ради прилагођавања рада према законској регулативи.

Из Општине Трново очекују да општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево, с обзиром да је ријеч о градској депонији коју користе и те општине, ураде исто, односно издвоје средства за ову намјену, као и град Источно Сарајево, како би депонија испуњавала минимум потребних услова.

Kако се наводи, надлежно предузеће је од оснивања, у протеклом периоду, предузело мноштво активности, израђен је “Идејни пројекат санације са наставком експлоатације депоније комуналног отпада “Kрупачке стијене“, потом “Пројекат за изградњу лагуне за сакупљање депонијског филтрата на депонији.

Санација је дуготрајан и захтјеван процес, који изискује велика новчана средства, које комунално предузеће не може самостално да обезбиједи, наводи се у саопштењу.

Пратећи пројектну документацију и смјернице садржане у њој, приоритети у поступку санације депоније су првенствено изградња лагуне за сакупљање депонијског филтрата, као и уградња гасних колектора.

Такође, један од приоритета је и набавка грађевинске машине-булдожера веће снаге који је неопходан за свакодневни процес одлагања отпада на депонији.

Filter 2019