Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /latinica

Optužnica protiv tri lica zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Hrasnici

Izvor: Srna

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Senada Gadže /57/, Zaima Laličića /62/ i Sulje Hebiba koja ih tereti da su, u svojstvu stražara pripadnika Prvog korpusa tzv. Armije RBiH, počinili krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Hrasnice za vrijeme rata i oružanog sukoba.

Optužnica, koju je podigao tužilac Posebnog odjeljenja za ratne zločine, tereti ova tri lica da su u objektima za zatočenje na području Hrasnice postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih lica za vrijeme rata.

– Oni se terete da su počinili nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja, mučenja na ponižavajuće načine, tjelesna sakaćenja i druge teške oblike zlostavljanja nad žrtvama civilima srpske nacionalnosti sa područja naselja Hrasnica, Butmir i Sokolović Kolonija – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da su ovi zločini rezultirali smrću šest žrtava koja je nastupila kao posljedica teških premlaćivanja i zlostavljanja, kao i nanesenim trajnim tjelesnim i duševnim povredama većeg broja žrtava, koje i danas imaju posljedice od zlostavljanja.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, a iz Tužilaštva dodaju da će navode dokazivati pozivanjem više od 50 svjedoka i prilaganjem više od 200 materijalnih dokaza.

Filter 2019