Sat. Jun 25, 2022
ћирилица /латиница

Оптужница против три лица због ратних злочина над српским цивилима у Храсници

Извор: Срна

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Сенада Гаџе /57/, Заима Лаличића /62/ и Суље Хебиба која их терети да су, у својству стражара припадника Првог корпуса тзв. Армије РБиХ, починили кривично дјело ратног злочина против цивилног становништва српске националности на подручју Храснице за вријеме рата и оружаног сукоба.

Оптужница, коју је подигао тужилац Посебног одјељења за ратне злочине, терети ова три лица да су у објектима за заточење на подручју Храснице поступали противно одредбама Женевских конвенција о заштити цивилних лица за вријеме рата.

– Они се терете да су починили незаконита затварања, убиства, мучења, злостављања, мучења на понижавајуће начине, тјелесна сакаћења и друге тешке облике злостављања над жртвама цивилима српске националности са подручја насеља Храсница, Бутмир и Соколовић Колонија – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

У саопштењу се наводи да су ови злочини резултирали смрћу шест жртава која је наступила као посљедица тешких премлаћивања и злостављања, као и нанесеним трајним тјелесним и душевним повредама већег броја жртава, које и данас имају посљедице од злостављања.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, а из Тужилаштва додају да ће наводе доказивати позивањем више од 50 свједока и прилагањем више од 200 материјалних доказа.

Filter 2019