Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Оптужница против припадника тзв. АРБиХ због мучења и убистава заробљених српских војника

Извор: Срна

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против четворице бивших припадника такозване Армије БиХ којом се терете за ратни злочин против заробљених припадника Војске Републике Српске на подручју Теочака.

-Оптужени су Џевад Авдичевић, Ахмед Хаџајлић, Мухарем Ефендић и Изет Икановић – саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужене терете да су, за вријеме рата и оружаног сукоба, у својству командира и припадника такозване Армије БиХ са подручја Теочака и околине, поступали супротно одредбама женевских конвенција о заштити ратних заробљеника, што је резултовало мучењима, злостављањима, премлаћивањима и мучењима на понижавајуће начине, као и убиством заробљеника и каснијим скривањем њихових посмртних остатака.

У оптужници се наводи да су оптужени заробљеним припадницима Војске Републике Српске онемогућили статус ратних заробљеника и евидентирање у званичним евиденцијама те починили и омогућили другима премлаћивање, злостављање и мучење заробљеника, којима су наношене тешке физичке и душевне повреде.

Након тога, организовали су „пријеки суд“, јавно стријељање и егзекуцију двојице заробљеника, чије су посмртне остатке укопали у претходно ископане гробнице, а након почињеног злочина, скривали тијело једног од убијених те онемогућили размјену посмртних остатака.

Наводе оптужбе, Тужилаштво ће доказивати позивањем 93 свједока и вјештака те прилагањем више од 230 доказних материјала.

Суду БиХ упућен је и приједлог за одређивање мјера забране.

Filter 2019