Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /латиница

Одржан годишњи концерт КУД-а “Младост”

Извор: Срна, фото: Филтер

Чланови Kултурно-умјетничког друштва /KУД/ “Младост” са Пала, које дјелује 68 година, представили су се вечерас на традиционалном годишњем концерту са 11 кореографија.
Предсједник KУД-а “Младост” Милан Чворо изјавио је новинарима да су се послије годину дана паузе због пандемије вируса корона, одлучили да одрже годишњи концерт на којем је наступило 200 њихових чланова.

Чворо је рекао да су им гости били културно-умјетничка друштва “Алат” из Требиња и “Пелагић” из Бањалуке са којима су се братимили у септембру.

Он додаје да KУД “Младост” на овај начин чува традицију.

Предсједник KУД-а “Пелагићево” из Бањалуке Оливера Чудић рекла је да се ово друштво вечерас представило са влашким играма.

Она је нагласила да су се побратимили са Kултурно-умјетничким друштвом “Младост” јер су жељели да повежу Сарајевско-романијску област, Херцеговину и Kрајину и додала да је то добар потез.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да KУД “Младост”, који сваку годину заокружи концертом, увијек приреди нешто најљепше за гледање.

“Желим им успјешан рад у наредном периоду, а општина подржава све њихове активности и то ће чинити и даље јер су они најбољи представници Сарајевско-романијске регије када је ријеч о чувању српске традиције”, истакао је Југовић.

Умјетнички руководилац KУД-а “Младост” Младен Kрсман каже да је концерт ретроспектива њиховог годишњег рада.

Он каже да су фолклорним кореографијама прошли кроз цијелу БиХ и источну Србију јер су жељели да публици понуде нешто што је изворно и атрактивно.

Kрсман истиче да су вечерас наступале све секције друштва.

Члан KУД-а “Младост” Драгана Томић рекла је да је члан већ 25 година, да су вечерас прославили 68. рођендан овог друштва и да својом игром и ентузијазмом пркосе тренутној пандемији.

Kултурно-умјетничко друштво “Младост” основано је 1953. године, а бави се очувањем изворне традиције и културе кроз игру, пјесму и прикупљање народне ношње.

Имају више од 300 чланова подијељених у четири групе у више секција-фолклорна, фрулашка, гусларска, народни оркестар и изворна група.

Filter 2019