Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Одборници у Источној Илиџи једногласно траже хитну санацију корита Жељезнице

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

У Источној Илиџи данас је одржана Посебна сједница Скупштине општине са једном тачком – Информација о поплавама на подручју општине Источна Илиџа.

Одборници су једногласно усвојили закључке који се односе на поплаве које су у новембру погодиле ову општину.

ЗАКЉУЧЦИ

1. Општина Источна Илиџа је на успјешан и адекватан начин одговорила,,екстремним“ падавинама на угроженим подручјима и сачувала животе становника, те правовременом реакцијом спријечила још веће уништење имовине и мaтepијално-техничких средстава.

2. Општина Источна Илиua се заxваљyјe свим пpивpедним субјектима,јавним предузећима, установама, волонтерима, полицији и становништву који су дали свој допринос на спашавању људи, имовине и материјално – техничких средстава.

3. Скупштина оптине Источна Илиџа тражи од ЈУ ,,Воде Српске“ да се у најкpаћем могућем року извриши хитна санација корита ријеке Жељезнице, на критичним тачкама.

4. Скупштина општине Источна Илиџа тражи од Владе Републике Српске и ресорног Министарства планско рјешавање обалоутврда ријеке Жељезнице, како не би у будућности дошло до прекида регионалог пута Сарајево – Трново ( који је од виталног заначаја за Републику Српску, јер повезује Херцеговину са Сарајевско -романијском регијом).

5. Скупштина општине тражи од Владе Републике Српске и надлежног Министарства да се не издају било какве дозволе и сагласности које ће реметити устаљени ток ријеке Жељезнице и Касиндолске ријеке.

6. Скупштина општине Источна Илиџа задужује начелника општине да испита да ли има одговорности предузећа и појединаца који су газдовали јавном и пpивaтном имовином у горњем току Касиндолске ријеке вршећи екплоатацију природних ресурса чиме су допринијели стварању потенцијалне опасности за настанак штета у доњем току Касиндолске ријеке на подручју општине Источна Илиџа.

7. Скупштина општине Источна Илиџа тражи од Владе Републике Српске и ЈУ “Воде Српске”, јер је то законска обавеза, да из прихода који се редовно за ову намјену прикупљају у Буџету Републике Српске и Јавној установи ,,Boдe Сpпскe” или из кредитних средстава, приоритетно изврши уређење корита ријеке Жељезнице од међуентитетске линије до Крупца у дужини од 5,5 км.

Filter 2019