Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Најчешће грешке возача у зимским условима и савјети за безбједну вожњу

Извор: Б92

Најбрже се стиже полако. То је мудра изрека коју возачи треба да имају на уму нарочито током зимских мјесеци када услови на путу значајно отежавају управљање возилима.

Снијег, лед, смањена видљивост и непрегледност пута значе да возачи треба да повећају опрез у саобраћају.

Многи се поуздају у своје возачке способности, али на залеђеном коловозу зауставни пут је много дужи и на то тешко можете утицати, без обзира на то колико сте добар возач.

Оно што свакако можете да учините како бисте избјегли судар са возилом испред вас је да држаите веће растојање него када возите љети и по сувом коловозу.

У наставку доносимо још корисних савјета за безбједну зимску вожњу и упозоравамо на најчешће грешке које возачи чине зими (а које ви свакако желите избјећи и стићи безбједно на циљ).

1. Вожња на неадекватним гумама

Да ли знате у каквом су стању зимске гуме на вашем возилу? Ако их користите већ неколико сезона, провјерите дубину “шаре” односно је ли већа од 4 мм – све испод тога представља велику опасност па је потребно купити нове зимске гуме.

Осим тога, барем једном мјесечно провјеравајте притисак у гумама јер нижа температура узрокује његов пад, што доводи до слабијег пријањања пнеуматика.

Најбоље зимске гуме су оне о којима возач редовно води бригу.

2. Аутомобил није спреман за зимске услове

Прије почетка зиме углавном смо фокусирани на одговарајуће пнеуматике, а често заборављамо да провјеримо у каквом су стању брисачи стакала, да ли (можда) треба да промијенимо уље у мотору или расхладну течност, да ли се акумулатор пуни како треба…

По хладном времену ваше возило захтјева додатну пажњу јер и најмањи проблем може узроковати велику штету ако се не ријеши на вријеме.

Редовни сервис возила прије почетка зиме приоритет је свим озбиљним возачима.

3. Пребрза вожња

Ограничења брзине на путу важе када је коловоз сув и видљивост добра. Када падну киша или снијег, прва ствар коју треба да урадите је да додатно успорите без обзира на то шта пише на знаковима за ограничење брзине.

Спорија вожња можда јест фрустрирајућа, али је једини начин за задржати контролу над возилом.

Наравно не треба ни ићи у крајност и возити преспоро. Ако возимо драстично спорије од остатка саобраћаја, другим возилима биће тешко да се прилагоде па су повећане шансе да дође до судара.

4. Премало растојање између возила

На мокром и ледом прекривеном коловозу зауставни пут аутомобила се продужава и зато је потребно држати већи размак између возила него иначе.

Изузетно је важно и да пазите шта се дешава иза вас – најчешће незгоде зими се догађају тако што вас неко удари отпозади.

5. Вожња у зимској одјећи

Перјана зимска јакна, капа, шал и рукавице чуваће вас од хладноће док сте напољу, али у аутомобилу имате гријање и нема потребе за дебелим слојевима.

Опасност лежи у томе што зимска одјећа отежава вашу покретљивост и поглед на саобраћај, док због зимске обуће са дебелим ђоном нећете добро осјетити папучице гаса, кочницу и квачило па можда нећете моћи довољно брзо да реагујете када то буде потребно.

6. Вожња у аутомобилу прекривеном снијегом и ледом

Тек када састружете сав лед са свих прозора и уклоните снијег са читавог возила можете безбједно кренути у вожњу.

Вожња са снијегом на аутомобилу је кажњива јер током вожње снијег и лед са вашег аутомобила може одлетјети на друго возило и изазвати штету или чак саобраћајну незгоду.

Никако не заборавите да очистите свјетла на возилу. Ако су прекривена ледом или снијегом (у комбинацији са временским условима који утичу на лошу видљивост на путу), други возачи вас можда неће добро видјети када успоравате па би вас могли ударити.

Filter 2019