Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /latinica

Nacrt budžeta opštine Pale za 2022. skoro 16 miliona KM

Autor: FILTER/M.K.

Odbornici Skupštine opštine Pale usvojili su nacrt plana budžeta opštine za 2022. godinu. Po ovom dokumentu planiran je iznos od skoro 16 miliona maraka.

U nacrtu, koji je usvojen u iznosu od 15.942.500 KM, obuhvaćeni su brojni projekti koje su kandidovali građani, rekao je načelnik opštine nakon usvajanja nacrta budžeta.
Boško Jugović kaže da su građani predložili ulaganja u putnu infrastrukturu, sport, kulturu.

“Do pripreme konačnog nacrta budžeta vodićemo računa da uvažimo konstruktivne prijedloge kojih je i danas bilo, rekao je Jugović.

Opozicija (SDS, PDP i DNS) je dala nekoliko prijedloga, ali ovakav nacrt budžeta, kažu, nisu mogli podržati. Između ostalog, spornim smatraju povećanje sredstva za plate i naknade. Takođe, pokrenuli su pitanje poreza na dobitke od igara na sreću.

“Što se tiče poreskih prihoda od dobitaka od igara na sreću, mi smo stava da tu nisu „čista posla“, odnosno da je opština Istočno Novo Sarajevo prihodovala porez koji joj ne pripada na štetu drugih opština, jer su razlike od poreskih dobitaka u drugim opštinama ogromne.Sikima dodaje da je Opština Istočno Novo Sarajevo ostvarila je poreske prihode od skoro tri miliona KM, dok Pale po tom osnovu ostvaruju iznos od 15.000 KM”, kaže Sikima.

I Jugović potvrđuje da će se o ovom pitanju, nakon detaljnog razmatranja, auzeti zajednički stav.

“Dogovorili smo se da u narednim danima napravimo sastanak koji će biti konkretniji i da dogovorimo određene zaključke. U skladu sa njima uputićemo odgovarajuće zahtjeve prema nadležnim institucijama. Svakako da opština Pale nije nadležna, nego Poreska uprava RS i Ministarstvo finansija”, rekao je Jugović.

Dok opozicija smatra da je Nacrt plana budžeta za 2022. godinu potrošački, predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina odgovara – oni kao da ne znaju kako se budžet pravi pa samo pričaju o rashodima.

“Kao i svaka opština ili grad i Pale imaju brojne izazove koje je teško riješiti jednim budžetom. U skladu sa pristiglim zahtjevima iz mjesnih zajednica od građana po nekom prioritetu ih rješavamo i uklapamo se u raspoloživa sredstava, kako je moguće. Ne mogu da shvatim pojedine komentare odbornika koji ne razumiju kako se puni budžet, jer oni pričaju samo o pražnjenju, realizaciji i zanemaruju punjenje budžeta”, naveo je Škipina.

Među prijedlozima za uvršavanje u budžet našla su se i dva DEMOS-ova. Prvi je da se u susret obilježavanju 30-e godišnjice Republike Srpske na Golom Koranu postavi krst visine 15 metara, a drugi da se planira još jedno spomen obilježje kralju Aleksandru Karađorđeviću.

Jednoglasno je usvojena odluka o usvajanju urbanističko tehničkih uslova za rekonstrukciju šestosjedne žičare „Poljice“ na Jahorini. Takođe, prihvaćena je informacija o stanju u oblasti obrazovanja, a odbornici su dali saglasnost na Godišnji program rada za školsku 2021-2022. godinu Javne ustanove Dječiji centar “Buba-Mara“.

Filter 2019