Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Нацрт буџета општине Пале за 2022. скоро 16 милиона КМ

Аутор: ФИЛТЕР/М.К.

Одборници Скупштине општине Пале усвојили су нацрт плана буџета општине за 2022. годину. По овом документу планиран је износ од скоро 16 милиона марака.

У нацрту, који је усвојен у износу од 15.942.500 KМ, обухваћени су бројни пројекти које су кандидовали грађани, рекао је начелник општине након усвајања нацрта буџета.
Бошко Југовић каже да су грађани предложили улагања у путну инфраструктуру, спорт, културу.

“До припреме коначног нацрта буџета водићемо рачуна да уважимо конструктивне приједлоге којих је и данас било, рекао је Југовић.

Опозиција (СДС, ПДП и ДНС) је дала неколико приједлога, али овакав нацрт буџета, кажу, нису могли подржати. Између осталог, спорним сматрају повећање средства за плате и накнаде. Такође, покренули су питање пореза на добитке од игара на срећу.

“Што се тиче пореских прихода од добитака од игара на срећу, ми смо става да ту нису „чиста посла“, односно да је општина Источно Ново Сарајево приходовала порез који јој не припада на штету других општина, јер су разлике од пореских добитака у другим општинама огромне.Сикима додаје да је Општина Источно Ново Сарајево остварила је пореске приходе од скоро три милиона КМ, док Пале по том основу остварују износ од 15.000 КМ”, каже Сикима.

И Југовић потврђује да ће се о овом питању, након детаљног разматрања, аузети заједнички став.

“Договорили смо се да у наредним данима направимо састанак који ће бити конкретнији и да договоримо одређене закључке. У складу са њима упутићемо одговарајуће захтјеве према надлежним институцијама. Свакако да општина Пале није надлежна, него Пореска управа РС и Министарство финансија”, рекао је Југовић.

Док опозиција сматра да је Нацрт плана буџета за 2022. годину потрошачки, предсједник Скупштине општине Пале Дамјан Шкипина одговара – они као да не знају како се буџет прави па само причају о расходима.

“Kао и свака општина или град и Пале имају бројне изазове које је тешко ријешити једним буџетом. У складу са пристиглим захтјевима из мјесних заједница од грађана по неком приоритету их рјешавамо и уклапамо се у расположива средстава, како је могуће. Не могу да схватим поједине коментаре одборника који не разумију како се пуни буџет, јер они причају само о пражњењу, реализацији и занемарују пуњење буџета”, навео је Шкипина.

Међу приједлозима за увршавање у буџет нашла су се и два ДЕМОС-ова. Први је да се у сусрет обиљежавању 30-е годишњице Републике Српске на Голом Kорану постави крст висине 15 метара, а други да се планира још једно спомен обиљежје краљу Александру Kарађорђевићу.

Једногласно је усвојена одлука о усвајању урбанистичко техничких услова за реконструкцију шестосједне жичаре „Пољице“ на Јахорини. Такође, прихваћена је информација о стању у области образовања, а одборници су дали сагласност на Годишњи програм рада за школску 2021-2022. годину Јавне установе Дјечији центар “Буба-Мара“.

Filter 2019