Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /latinica

Nakon 25 dana rada sistem vodosnabdijevanja naselja Kijeva se puni

Izvor: KP Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo

Usljed vremenskih nepogoda izazvanih obilnim padavinama 6.novembra 2021. godine došlo je do pucanja transportnog cjevovoda DN 200 mm te prekida u vodosnabdijevanju za cijelo područje naselja Kijevo. Ekipa za detekciju i otklanjanje kvarova odmah je pristupila traganju kvara, te ustanovila da je kvar u koritu Željeznice. Zbog nepristupačnosti terena osmatranje je vršeno dronovima Civilne zaštite RS i upuštanjem otopine natrijum-fluorescina na samoj zahvatnoj građevini.

Nakon više uzastopnih puštanja otopine u zahvatnoj građevini detektovana je lokacija kvara. Obzirom da je kvar u kanjonu Željeznice, na nepristupačnoj lokaciji gdje spuštanje nije moguće bez konopca, zatražena je asistencija Gorske službe spašavanja radi obezbjeđenja radnika koji su se trebali više puta spustiti, prvo kako bi ustanovili veličinu kvara , potreban materijal i alat, tako i za samu sanaciju kvara.

Uz asistenciju Gorske službe spašavanja, bez obzira što je nivo rijeke Željeznice još uvijek bio visok, radnici su uz ogroman napor sanirali kvar. Konstatovano je da transportni cjevovod ima još dva pucanja od kojih je jedno u samom koritu rijeke, gdje cjevovod prelazi sa jedne na drugu stranu obale, te se pristupilo iznalaženju alternativnog rješenja. Nakon prestanka snježnih padavina radnici su uz pomoć planinarskih konopaca spušteni ponovo u kanjon te su danima radili na mijenjanju dvije oštećene dionice dužine po 300 m.

Kompletan materijal i alat niz liticu snijeli su naši radnici , i uz to ručno razvukli svih 600 m cijevi niz nepristupačan teren. Radovi koji su trajali na polaganju novih 600 m cjevovoda i spajanja nove trase na postojeći transportni cjevovod okončani su 2.12.2021. godine. Dana 3.12.2021. godine nakon puštanja cjevovoda u funkciju otklonjena su još dva kvara na dionici uz magistralni put Sarajevo-Trnovo.

Nakon 25 dana rada sistem vodosnabdijevanja naselja Kijeva se puni, rezervoari putem kojih se snabdijevaju naselja Jablanica i Hadžići se pune, te većina naselja Kijeva ima uredno snabdijevanje.

Ostaje da pustimo u rad pumpnu stanicu Oglavak koja još zbog prevelike potrošnje vode i punjenja sistema nema dovoljan ulazni pritisak, dok naselje na putu za kamenolom “Bijele vode” nije još u sistemu vodosnabdijevanja usljed pregaranja frekventnog regulatora koji upravlja pumpama. Navedenim radovima pristupićemo u ponedeljak, te očekujemo njihovo saniranje tokom naredne sedmice.

Zahvaljujemo se svim potrošačima u naselju Kijevo koji su imali strpljenja i razumijevanja za radove koje smo izvodili na sanaciji transportnog cjevovoda.

Filter 2019