Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Након 25 дана рада систем водоснабдијевања насеља Кијева се пуни

Извор: КП Водовод и канализација Источно Сарајево

Усљед временских непогода изазваних обилним падавинама 6.новембра 2021. године дошло је до пуцања транспортног цјевовода ДН 200 мм те прекида у водоснабдијевању за цијело подручје насеља Кијево. Екипа за детекцију и отклањање кварова одмах је приступила трагању квара, те установила да је квар у кориту Жељезнице. Због неприступачности терена осматрање је вршено дроновима Цивилне заштите РС и упуштањем отопине натријум-флуоресцина на самој захватној грађевини.

Након више узастопних пуштања отопине у захватној грађевини детектована је локација квара. Обзиром да је квар у кањону Жељезнице, на неприступачној локацији гдје спуштање није могуће без конопца, затражена је асистенција Горске службе спашавања ради обезбјеђења радника који су се требали више пута спустити, прво како би установили величину квара , потребан материјал и алат, тако и за саму санацију квара.

Уз асистенцију Горске службе спашавања, без обзира што је ниво ријеке Жељезнице још увијек био висок, радници су уз огроман напор санирали квар. Констатовано је да транспортни цјевовод има још два пуцања од којих је једно у самом кориту ријеке, гдје цјевовод прелази са једне на другу страну обале, те се приступило изналажењу алтернативног рјешења. Након престанка сњежних падавина радници су уз помоћ планинарских конопаца спуштени поново у кањон те су данима радили на мијењању двије оштећене дионице дужине по 300 м.

Комплетан материјал и алат низ литицу снијели су наши радници , и уз то ручно развукли свих 600 м цијеви низ неприступачан терен. Радови који су трајали на полагању нових 600 м цјевовода и спајања нове трасе на постојећи транспортни цјевовод окончани су 2.12.2021. године. Дана 3.12.2021. године након пуштања цјевовода у функцију отклоњена су још два квара на дионици уз магистрални пут Сарајево-Трново.

Након 25 дана рада систем водоснабдијевања насеља Кијева се пуни, резервоари путем којих се снабдијевају насеља Јабланица и Хаџићи се пуне, те већина насеља Кијева има уредно снабдијевање.

Остаје да пустимо у рад пумпну станицу Оглавак која још због превелике потрошње воде и пуњења система нема довољан улазни притисак, док насеље на путу за каменолом “Бијеле воде” није још у систему водоснабдијевања усљед прегарања фреквентног регулатора који управља пумпама. Наведеним радовима приступићемо у понедељак, те очекујемо њихово санирање током наредне седмице.

Захваљујемо се свим потрошачима у насељу Кијево који су имали стрпљења и разумијевања за радове које смо изводили на санацији транспортног цјевовода.

Filter 2019