Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /латиница

Мијења се Породични закон Републике Српске

Извор: Срна

Дјеци је неопходно обезбиједити бољи правни положај, речено је данас на Палама током округлог стола о Преднацрту породичног закона Републике Српске.

Члан Радне групе за израду преднацрта породичног закона Републике Српске Димитрије Ћеранић рекао је новинарима да су новим законским актом предвиђена многа рјешења која обезбјеђују бољи правни положај дјетета након развода родитеља, рецимо одредбама у вези са породичним домом.

“Затим, посебне одредбе у погледу заједничког вршења родитељског права, боље се нормативно уређује поступак усвојења. Настоје се ријешити правне посљедице ванбрачне заједнице”, рекао је Ћеранић новинарима, прије почетка оркуглог стола.

Ћеранић, који је и професор на Правном факултету Универзитета у Источном Сарајеву истиче да је ово покушај да се у породично право Српске унесу нека савремена законска рјешења која ће послужити унапређењу постојећег нормативног оквира уређења породично-правних односа.

Према његовим ријечима, у припреми радног текста користили су се праксом из окружења и европских земаља, како би у Републици Српској био усвојен оквир који би требало да одговара домаћој друштвеној стварности.

Ћеранић је подсјетио да су важећа законска рјешења сачињена још 1979. године у Породичном закону тадашње СР БиХ, која су преписана 2002. године, када је усвојен Породични закон Републике Српске, који је сада на снази.

“Породични закон је врло важан дио правног поретка Републике Српске и надамо се да ће уважавањем стручне јавности бити усвојен у Народној скупштини Српске током наредне године и заживјети у правној пракси”, рекао је Ћеранић.

Испред адвокатске коморе Реблике Српске Александар Мајкаловић рекао је да адвокатска комора Српске активно учествује у припреми новог породичног закона Републике Српске, који је врло значајан, те да су се стекли услови да се скоро 20 година након што је донесен породични закон, ради на новом законском нацрту.

“Имамо одређених примједби на предложену верзију радног закона. Породични закон је врло значајан, а уводе се одређене измјене које до сада нису биле гдје је активнија улога суда у погледу доношења одлуке коме ће се дјеца повјерити и о начину виђања. То је до сада радио Центар за социјални рад, а сада се то препушта Суду да одређује начин одржавања контаката између дјеце и родитеља”, навео је Мајкаловић, који је и предсједник Збора адвоката Источно Сарајево.

Он сматра да је то добро јер ће се измјеном Породичног закона помоћи у рјешавању проблема у вези брачних заједница и права дјеце.

Према његовим ријечима, досадашње законско рјешење садржавало је законску одредбу да се издржавање одређује од заједничког личног дохотка, иако та категорија не постоји већ 15 година.

“То је доводило до тога да судске одлуке буде непроводљиве. Суд када би развео брак, једно или двоје дјеце повјерило једном супружнику, другог би обавезало, који не ради, да плаћа 30 одсто од заједничког личног дохотка. То је у пракси изазвало проблеме, немогућност спровођења судске одлуке. Сада је приједног новог законског рјешења да то буде од просјечног личног дохотка што је добра ствар”, указао је Мајкаловић.

Округле столове организује Министарство правде Републике Српске у сарадњи са правним факултетима Универзитета у Бањалуци и Источном Сарајеву.

Исти округли сто јуче је одржан у Бијељини, а дан раније у Бањалуци.

Filter 2019