Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Лукић: Одлуке Народне скупштине Српске нису рушење дејтонског склопа БиХ

Извор: СРНА

Одлуке Народне скупштине Републике Српске нису никаково рушење дејтонског склопа БиХ и никакав позив за рат и нико није позван да ратује, а ако се неко осјећа тако то је његов проблем, изјавио је за Срну професор на Универзитету у Источном Сарајеву Радомир Лукић.

Лукић је нагласио да су одлуке Народне скупштине Републике Српске одлуке из њене надлежности и она је уставнотворно законодавни орган Републике Српске који одлучује о њеној уставној надлежности, уставном положају, наравно у складу са Уставом из Дејтона.

– Одлуке нису никакво рушење Дејтона. Бројне одлуке о централизацији и унитаризацији БиХ и покушаји њене политичке бошњизације су удар на Дејтонски мировни споразум – рекао је Лукић.

Он је напоменуо да Дејтонски мировни споразум гарантује сваком конститутивном народу и осталима право да имају свој идентитет, не само културни, језички, вјерски, већ и политички.

Лукић је оцијенио да су насилна унутаризација, централизација БиХ са покушајем заснивања једне босанске или бошњачке нације истински удар на те основне принципе на којима може да почива БиХ.

– То је посљедњи покушај да се каже органима међународне заједнице да воде погрешну политику и да они таквом политиком доводе до немира у БиХ, али и покушај да се Уставном суду каже да није суверен орган у БиХ и да не може да пише Устав и да ствара слова и ријечи Устава које не постоје и које нигдје не може да нађе – истакао је Лукић.

Осврћући се на рад опозиционих странака, Лукић је навео да већ доста дуго сматра да је понашање опозиције у Републици Српској неконструктивно.

– Ако је синоћ /предсједник СДС-а Мирко/ Шаровић рекао да је ово позив у рат, онда он треба да нам каже зашто сматра да је то позив у рат и ко то треба, према његовом мишљењу, да ратује. Њихово понашање је неконструктивно, напуштање сједнице не сматрам јуначким чином. Сматрам га супротно томе. Српска демократска странка већ одавно не личи на себе, а убијеђен сам да ће то показати и наредни избори – рекао је Лукић.

Лукић каже да на причу о рату и немирима не треба насједати, нити на било какве изазивачке провокације реаговати.

– Треба наставити својим путем. Очекујем да ће они који желе да управљају БиХ знати да чују шта су поруке јучерашњег засједања Народне скупштине Републике Српске – нагласио је Лукић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је синић Декларацију о уставним принципима и четири информације са закључцима о враћању надлежности пренесених са Републике Српске на ниво БиХ.

Декларацијом је предвиђено да Влада у сарадњи са предсједником Републике припреми текст устава Републике Српске којим ће се потврдити све надлежности Српске, осим оних које по Уставу БиХ припадају БиХ.

Filter 2019