Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Компромитовани конкурс ГП БиХ још није поништен, данас ухапшено још једно лице

Извор: ФИЛТЕР

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ данас су у наставку акције “Конак” у Травнику ухапсили једно лице због сумње на незаконитости приликом конкурсне процедуре пријема кадета у Граничну полицију БиХ.

Из СИПА-е је саопштено да се ухапшено лице терети за примање дара, награде и других облика користи, као и за трговину утицајем.

Данашња вијест поново је скренула пажњу на Граничну полицију БиХ и конкурс за пријем кадета.

Наиме, ни послије два мјесеца компромитовани конкурс за пријем кадета у ГП БиХ није поништен.

Како данас пише портал Кликс, Одбор за жалбе полицијских службеника запримио је жалбу главног инспектора Граничне полиције БиХ Свевлада Хофмана поднесену због помоћника директора ГП БиХ Драгана Kулића, у вези са компромитованим конкурсом за пријем кадета у ову државну полицијску агенцију.

“Хофман се жалио да Kулић није поступио по Захтјеву за поништавање Јавног огласа за пријем кадета у Граничну полицију БиХ који му је Хофман службеним путем доставио прије више од два мјесеца. Kулић је Хофманов службени захтјев, према незваничним сазнањима, једноставно изигнорисао тако да је услиједила жалба другостепеном органу ради тзв. шутње администрације”, пише Кликс.

Подсјећамо, процедура избора кадета Граничне полиције БиХ напрасно је прекинута хапшењем предсједника Kонкурсне комисије Рејхана Раковића и још двојице осумњичених полицијских службеника уплетених у овај случај у акцији “Kонак”.

Упркос свему конкурс још није поништен, а ГП БиХ није донијела одлуку да ли конкурс треба поништити или не, што је довело до блокаде у процесу пријема кадета, али и у расписивању новог позива за пријем 150 полицијских службеника у ГП БиХ.

Услијед одласка кадрова у пензију, промјене посла и отказа ГП БиХ тренутно не може запослити нове службенике.

Такође, Министарство безбједности БиХ може “откочити” процес јер када би два члана конкурсне комисије које је именовао ресорни министар Селмо Цикотић, поднијели оставке на чланство у комисји, остала би само два члана од укупно пет с обзиром да је предсједник Раковић ухапшен. То би било довољно да се оглас мора поништити, преноси Кликс. Зашто се ово не догађа, није познато.

Подсјећамо, акција “Конак”, коју проводи СИПА, односи се на конкурс за пријем кадета у ГП БиХ. Тројица припадника ГП ухапшена су крајем септембра због сумње да су узимали новац за пријем кадета.

Тада су припадници СИПА-е упали у простор Граничне полиције БиХ гдје су извршили претрес због сумње на намијештање конкурса за кадете, односно на узимање мита за њихов пријем у службу. Тада су ухапшени Рејхан Раковић, Енсар Салчиновић и Kенит Чакић.

Осумњичени се терете за злоупотребу положаја, примање поклона и других облика користи, примање нграде ради трговине утјецаја. Незванично, они су за пријем кадета узимали 10, 15 и 20 хиљада KМ у зависности од националности кадета.

Filter 2019