Wed. Jan 26, 2022
ћирилица /латиница

Источно Сарајево је дио Српске али цијену гаса диктира Федерација

Извор: ФИЛТЕР/М.К.

Немогућност договора са Федерацијом или непостојање јасне воље у Републици Српској да се грађани Источног Сарајева снабдијевају гасом по условима који важе у Српској, довело је до тога да само у овом граду грађани плаћају већу цијену од 1. децембра.

Наиме, потрошачима природног гаса у остатку Српске рачуни остају исти, док ће грађани Источног Сарајева плаћати 17,79 одсто више.

Иако је чињеница да се Источно Сарајево гасом снабдијева преко Сарајева, а Сарајево преко Шепка (плин у БиХ улази код Зворника) добро позната, надлежни не дају никакву наду да ће тај чвор икада бити размршен.

Зато су из предузећа “Гас-Рес” јако ажурни у објашњавању да гас у Српској није поскупио, него само у Источном Сарајеву?! И да они нису криви за то…

Наиме, како преносе “Независне новине”, из овог предузећа поручују да цијена гаса за потрошаче које снабдијева “Гас-Рес” нису повећане, а раст цијена предузећа “Сарајево гас” из Источног Сарајева посљедица је тога што се то предузеће снабдијева од добављача из Федерације БиХ.

Из компаније “Гас-Рес” демантују информације да је упркос договору Милорада Додика, српског члана Предсједништва БиХ, који је постигнут током посјете Руској Федерацији, гас у Републици Српској поскупио.

“Разлог зашто ‘Гас-Рес’ не снабдијева гасом компанију ‘Сарајево гас’ Источно Сарајево лежи у чињеници да транспортни и дистрибутивни гасоводи до дистрибутивног система ове компаније пролазе кроз Федерацију БиХ и ‘Сарајево гас’ Источно Сарајево је принуђено да природни гас купује од субјеката из Федерације БиХ”, саопштено је из компаније “Гас-Рес”.

У саопштењу се додаје да је “Гас-Рес” у више наврата тражио од транспортног оператора у ФБиХ приступ њиховом транспортном систему како би био у могућности да снабдијева и “Сарајево гас” Источно Сарајево, али да је сваки пут тај захтјев одбијен.

“Одбијене су и жалбе ‘Гас-Реса’ Федералном министарству енергетике и рударства упућене овим поводом. Гасни субјекти из Републике Српске тренутно немају приступ гасном транспортном систему Федерације БиХ и онемогућени су да транспортују три-четири милиона м³ гаса годишње до ‘Сарајево гаса’ Источно Сарајево. Истовремено, субјекти из Федерације БиХ несметано преко гасовода у Републици Српској, од којих је дио и у власништву ‘Сарајево гаса’ Источно Сарајево, превозе више од 200 милиона м³ гаса годишње потрошачима у Федерацији БиХ. Да се субјекти из Републике Срспке понашају на начин како се понашају субјекти из Федерације БиХ, грађани и индустрија Федерације БиХ би веома брзо остали без природног гаса”, саопштили су из компаније “Гас-Рес”.

Саопштили и ништа. Kонстатују чињеницу да гас до Сарајева путује територијом Српске и да ту нема проблема. Потом тај исти гас Сарајево продаје Источном Сарајеву по цијени коју, као продавац, одреди. И то је проблем!?

Највећи проблем у овој ситуацији је то што годинама, па и деценијама интетес грађана Источног Сарајева нико не брани. Нико се није сјетио да би до овога могло доћи?

Из предузећа “Сарајево гас” Источно Сарајево у бројним ситуацијама су, идући и на своју штету, обезбјеђивали уредно и цијеном прихватљиво снабдијевање домаћинстава и привредних субјеката у Источном Сарајеву.

Није њихов посао да одлучују да граде алтернативне гасоводе, како Источно Сарајево не би и овај пут било жртвовано за нечије интересе. Или што је још горе, мањак интереса. Јер, ко смо њима ми?

Предузеће “Гас-Рес” основала је Република Српска. Природни гас за потрошаче у Републици Српској обезбјеђује управо предузеће “Гас-Рес” Бањалука, које има директни уговор са “Гаспром експортом”.

А Источно Сарајево је изгледа некоме превише компликовано да би се размишљало о томе како да гас добија из Српске а не из Сарајева…

Filter 2019