Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Istočno Novo Sarajevo: Budžet od 21.200.000 KM najviši u istoriji opštine

Izvor: Srna

Odbornici Skupštine opštine Istočno Novo Sarajevo danas su jednoglasno usvojili budžet opštine za 2022. godinu u iznosu od 21.200.000 KM.
Na prijedlog načelnika opštine Jovana Katića, Skupština je usvojila amandman da se u budžet za narednu godinu uvrsti 1.000.000 KM, koje je Vlada Republike Srpske obezbijedila za sufinansiranje izgradnje pozorišta, a koja nisu utrošena u ovoj godini.

Katić je rekao novinarima da je budžet, koji je najviši u istoriji ove lokalne zajednice, realno planiran i koncipiran, te da smatra da će biti ostvariv.

“Možda postoji realna potreba, da sredinom godine napravimo i rebalans na viši iznos jer nismo iskoristili sve iznose u određenim stavkama koje mislimo da ćemo imati u budžetu za narednu godinu, ali nismo smjeli u tom iznosu da ih planiramo”, naveo je Katić.

Foto: Foto Vaske

Katić smatra da građani ove opštine trebaju da budu zadovoljni ovakvim budžetom jer će Istočno Novo Sarajevo nastaviti kontinuitet razvoja i ulaganja, te će ostati jedna od najpoželjnijih za život lokalnih zajednica u Republici Srpskoj.

On je ponovio da će Istočno Novo Sarajevo biti veliko gradilište, s obzirom i na ogromnu podršku Vlade Republike Srpske.

“Sa sredstvima Vlade u narednoj godini planirane su kapitalne investicije od nekih 11.500.000 KM. Tu podrazumijevamo izgradnju vrtića, pozorišta, rekreacione zone, saobraćajnica, ulica, javne rasvjete, vodovoda, kanalizacije. Dug je spisak onoga što planiramo naredne godine da uradimo”, poručio je Katić.

Katić je naglasio da skupštinska većina nije u potpunosti odbila nijedan amandman opozicije, koji su se odnosili na jednokratnu pomoć borcima, amputircima, penzionerima, kao i za obezbjeđivanje sredstava za nabavku opreme za Dom zdravlja Istočno Sarajevo.

“Dali smo određene korekcije i prijedloge. Iako amandman, kao amandman nije usvojen, zajednički ćemo pomoći i tim grupacijama za koje je opozicija tražila sredstva”, rekao je načelnik Katić.

Foto: Foto Vaske

Skupština je danas usvojila i odluku o visini poreske stope na nepokretnosti, koja će, prema Katićevim riječima, ostati ista.

Katić je podsjetio da su na prošloj sjednici usvojene odluke o javnom parkiralištu i načinu njegovim upravljanjem.

On je naveo da opština bilježi gubitak od oko 20.000 KM kada je riječ o naplati parkinga, te žele da pod zakup na određeni vremenski period ponude javna parkirališta, i tako prihoduju oko 200.000 KM na godišnjem nivou.

Katić naglašava da naplata parkinga neće biti neki dodatni namet za građane ove opštine, a da će opština ostvariti određene prihode, koji će biti iskorišteni za dalju gradnju saobraćajnica i parking prostora.

On je dodao da će investitor koji uzme u zakup parking prostore morati da se obaveže da će godišnje da uloži minimalno 50.000 KM u njihovo funkcionisanje, kao i da će redovno morati da plaća naknadu za korištenje parking prostora.

Odbornik SDS-a Natko Sudžuka rekao je da je ova stranka podržala budžet, čime su još jednom pokazali da podržavaju dobre stvari i da neće biti po svaku cijenu protiv lokalne vlasti.

“Usvojen je jedan naš amandman o pomoći Udruženju amputiraca. Ostali amandmani nisu prošli, ali smo dobili obećanja od načelnika i njegovih saradnika da će voditi računa i naći načina da pomognu i ostalim kategorijama ljudi za koje smo tražili pomoć”, pojasnio je Sudžuka.

Kada je riječ o odlukama koje se tiču parking prostora, Sudžuka je rekao da SDS tu ima svoj stav, ali da su odlučili da vide kako će to da se odvija, pa će u narednom periodu oglasiti i o tom pitanju.

Foto: Foto Vaske
Filter 2019