Thu. May 19, 2022
ћирилица /латиница

Источно Ново Сарајево: Буџет од 21.200.000 КМ највиши у историји општине

Извор: Срна

Одборници Скупштине општине Источно Ново Сарајево данас су једногласно усвојили буџет општине за 2022. годину у износу од 21.200.000 KМ.
На приједлог начелника општине Јована Kатића, Скупштина је усвојила амандман да се у буџет за наредну годину уврсти 1.000.000 KМ, које је Влада Републике Српске обезбиједила за суфинансирање изградње позоришта, а која нису утрошена у овој години.

Kатић је рекао новинарима да је буџет, који је највиши у историји ове локалне заједнице, реално планиран и конципиран, те да сматра да ће бити остварив.

“Можда постоји реална потреба, да средином године направимо и ребаланс на виши износ јер нисмо искористили све износе у одређеним ставкама које мислимо да ћемо имати у буџету за наредну годину, али нисмо смјели у том износу да их планирамо”, навео је Kатић.

Фото: Фото Васке

Kатић сматра да грађани ове општине требају да буду задовољни оваквим буџетом јер ће Источно Ново Сарајево наставити континуитет развоја и улагања, те ће остати једна од најпожељнијих за живот локалних заједница у Републици Српској.

Он је поновио да ће Источно Ново Сарајево бити велико градилиште, с обзиром и на огромну подршку Владе Републике Српске.

“Са средствима Владе у наредној години планиране су капиталне инвестиције од неких 11.500.000 KМ. Ту подразумијевамо изградњу вртића, позоришта, рекреационе зоне, саобраћајница, улица, јавне расвјете, водовода, канализације. Дуг је списак онога што планирамо наредне године да урадимо”, поручио је Kатић.

Kатић је нагласио да скупштинска већина није у потпуности одбила ниједан амандман опозиције, који су се односили на једнократну помоћ борцима, ампутирцима, пензионерима, као и за обезбјеђивање средстава за набавку опреме за Дом здравља Источно Сарајево.

“Дали смо одређене корекције и приједлоге. Иако амандман, као амандман није усвојен, заједнички ћемо помоћи и тим групацијама за које је опозиција тражила средства”, рекао је начелник Kатић.

Фото: Фото Васке

Скупштина је данас усвојила и одлуку о висини пореске стопе на непокретности, која ће, према Kатићевим ријечима, остати иста.

Kатић је подсјетио да су на прошлој сједници усвојене одлуке о јавном паркиралишту и начину његовим управљањем.

Он је навео да општина биљежи губитак од око 20.000 KМ када је ријеч о наплати паркинга, те желе да под закуп на одређени временски период понуде јавна паркиралишта, и тако приходују око 200.000 KМ на годишњем нивоу.

Kатић наглашава да наплата паркинга неће бити неки додатни намет за грађане ове општине, а да ће општина остварити одређене приходе, који ће бити искориштени за даљу градњу саобраћајница и паркинг простора.

Он је додао да ће инвеститор који узме у закуп паркинг просторе морати да се обавеже да ће годишње да уложи минимално 50.000 KМ у њихово функционисање, као и да ће редовно морати да плаћа накнаду за кориштење паркинг простора.

Одборник СДС-а Натко Суџука рекао је да је ова странка подржала буџет, чиме су још једном показали да подржавају добре ствари и да неће бити по сваку цијену против локалне власти.

“Усвојен је један наш амандман о помоћи Удружењу ампутираца. Остали амандмани нису прошли, али смо добили обећања од начелника и његових сарадника да ће водити рачуна и наћи начина да помогну и осталим категоријама људи за које смо тражили помоћ”, појаснио је Суџука.

Kада је ријеч о одлукама које се тичу паркинг простора, Суџука је рекао да СДС ту има свој став, али да су одлучили да виде како ће то да се одвија, па ће у наредном периоду огласити и о том питању.

Фото: Фото Васке
Filter 2019