Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Израда студије изводљивости за проглашење парка природе Требевић

Извор: Срна

Израда студије изводљивости за проглашење парка природе Требевић биће једна од првих активности у оквиру споразума о сарадњи који су потписали градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић и директор Завода за заштиту културно историјског и природног насљеђа Српске Јасна Милешевић.
Ћосић је нагласио да Градска управа ни на који начин неће задирати у надлежности општина које имају своје површине на дијелу Требевића, те да је о овој теми недавно разговарао са начелницима општина Пале, Источни Стари Град и Источно Ново Сарајево.

Он је навео да ће бити пружена сва потребна подршка даљим активностима на овом пројекту, али и развоју Требевића уопште, саопштено је из Градске управе.

“Осим подршке развоју планинарске, путне инфраструктуре и промоцији ове планине, циљ нам је да ово подручје буде заштићено од прекомјерне стамбене градње са прецизно дефинисаним зонама у оквиру којих ће бити могућа градња одређених објеката и туристичких садржаја”, нагласио је Ћосић.

Он је додао да ће приходи који буду остваривани на том подручју бити усмјерени у наставак развоја те туристичке дестинације.

Милешевићева је нагласила да ће Завод за заштиту културно историјског и природног насљеђа Републике Српске пружити стручну помоћ, у складу са законима који регулишу ову област.

Предвиђено је да у наредном периоду буде формирана радна група коју ће чинити представници Градске управе и три градске општине, а студија изводљивости парка природе Требевић требало би да буде завршена до краја априла сљедеће године.

Ћосић и Милешевићева данас су потписали споразума о сарадњи на заштити културно-историјских и природних вриједности на подручју Источног Сарајева.

Filter 2019