Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Doprinesimo njegovanju kulture sjećanja

Izvor: FILTER/V.Č.

U JU SŠC „Pale” postavljena je izložba Narodnog muzeja Kraljeva „Kultura sećanja – Ko ne pamti iznova pteživljava”. Izložba je otvorena 2. i traje do 12. decembra 2021. godine.

Osim što će izložbu posjetiti učenici i zaposleni srednje škole na Palama i što je posjetilo 50 učenika JU SŠC „Istočna Ilidža” sa svojim profesorom, posjetiće je i učenici starijih razreda osnovnih škola i srednjoškolci sa naše regije.

Postavka nije namijenjena samo učenicima, već i našim sugrađanima koje organizator poziva da dođu i tako doprinesu njegovanju kulture sjećanja. Izložba se može posjetiti radnim danom od 9.00 do 18.00, a vikendom od 11.00 do 16.00 časova.

U okviru saradnje na njegovanju kulture pamćenja, ova izložba prvi je i dragocjen zajednički projekat Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Javne ustanove Srednjoškolski centar „Pale“ i Narodnog muzeja u Kraljevu.

Duboko svjesni značaja razvijanja i njegovanja kulture pamćenja utemeljene na istini i želji da se zločini nad srpskim narodom nikome nikada i nigdje ne ponove, predstavnici škole i dekan fakulteta prof. dr Draga Mastilović dogovorili su se o zajedničkim aktivnostima. Pamćenje, a ne zlopamćenje – istina protiv laži, znanje protiv falsifikovanja istorije, dokument kao argument – jeste osnova ove izuzetno važne saradnje.

Suzana Novčić, Silvija Krejaković i Mirjana Savić autori su izložbe.

„Na mapi ljudskog stradanja u II svetskom ratu, masovna odmazda nad civilnim stanovništvom u Kraljevu od 15. do 20. oktobra 1941. predstavlja ratni zločin protiv čovečnosti koje je počinio Vermaht, regularna nemačka vojska.“

Filter 2019