Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

Допринесимо његовању културе сјећања

Извор: ФИЛТЕР/В.Ч.

У ЈУ СШЦ „Пале” постављена је изложба Народног музеја Kраљева „Kултура сећања – Kо не памти изнова птеживљава”. Изложба је отворена 2. и траје до 12. децембра 2021. године.

Осим што ће изложбу посјетити ученици и запослени средње школе на Палама и што је посјетило 50 ученика ЈУ СШЦ „Источна Илиџа” са својим професором, посјетиће је и ученици старијих разреда основних школа и средњошколци са наше регије.

Поставка није намијењена само ученицима, већ и нашим суграђанима које организатор позива да дођу и тако допринесу његовању културе сјећања. Изложба се може посјетити радним даном од 9.00 до 18.00, а викендом од 11.00 до 16.00 часова.

У оквиру сарадње на његовању културе памћења, ова изложба први је и драгоцјен заједнички пројекат Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, Јавне установе Средњошколски центар „Пале“ и Народног музеја у Краљеву.

Дубоко свјесни значаја развијања и његовања културе памћења утемељене на истини и жељи да се злочини над српским народом никоме никада и нигдје не понове, представници школе и декан факултета проф. др Драга Мастиловић договорили су се о заједничким активностима. Памћење, а не злопамћење – истина против лажи, знање против фалсификовања историје, документ као аргумент – јесте основа ове изузетно важне сарадње.

Сузана Новчић, Силвија Крејаковић и Мирјана Савић аутори су изложбе.

„На мапи људског страдања у II светском рату, масовна одмазда над цивилним становништвом у Краљеву од 15. до 20. октобра 1941. представља ратни злочин против човечности које је починио Вермахт, регуларна немачка војска.“

Filter 2019