Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Додик: Стање у БиХ доведено до потпуног апсурда

Извор: РТРС

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да је стање у БиХ доведено до потпуног апсурда, јер ствари у земљи не могу да функционишу ако је било који од три конститутивна народа потиснут.

– Два од три конститутивна народа не подржавају кретање БиХ онако су то Бошњаци замислили. Они би да Хрватима бирају представнике, а Србима одузимали шуме, земљиште и сва права и још би би да им аплаудирамо – рекао је Додик.

Он је рекао да је бошњачка страна покренула харангу јер није имала одговоре на питања Републике Српске о кршењу Дејтонског споразума.

– Они желе да прибаве себи право да бране БиХ, а ми мислимо да бранимо и Републику Српску и БиХ, позивајући се на слово Дејтонског споразума и слово Устава БиХ – истакао је Додик.

Додик је истакао да БиХ мора нормализовати односе са Србијом, Хрватском и другим земљама.

Он је навео да су Бошњаци умијешани и у непотребне сукобе са Мађарском, као и да “оркестрирано са пуно мржње креирају причу да се овдје протеже руски малигни утицај, покушавајући да придобију западне центре моћи”. 

Говорећи о правосуђу на нивоу БиХ, Додик је рекао да је историја Суда и Тужилаштва БиХ историја политичких прогона.

– Све то је нама дошло као кец на десетку, што ћу објаснити у наредним данима, а ријеч је о прогону наших најважнијих људи, а на то Република Српска сигурно неће гледати затворених очију – рекао је он.

Додик је нагласио да постојање Суда и Тужилаштва БиХ није у складу Уставом и Дејтонским споразумом, те да су настали наметањем од стране високог представника.

Додик је истакао да је ОБА БиХ стављена под потпуну контролу Бошњака.

– ОБА је под озбиљан обавјештајни третман ставила искључиво Републику Српску и Србију па прати свакога од функционера и одговорних лица и покушава да наметне атмосферу одговорности тако што креира, а онда притиска и утиче на Суд и Тужилаштво БиХ да уђу у срамне процедуре везане за прогоне најодговорнијих лица политичких партија и институција Српске – рекао је он.

Filter 2019