Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

ДОДИК: Догодине ће бити изграђени школа и вртић

Извор: СРНА

Општина Источно Ново Сарајево ће идуће године добити нову основну школу и вртић, изјавио је данас српски члан Предсједнишства БиХ Милорад Додик након састанка са руководством ове локалне заједнице.

“Планирамо и чим изађемо из тих инвестиција изградње вртића и школе, а то је идуће године, да изградимо овдје и затворени олимпијски базен који ће служити грађанима ове општине и рекреативцима. Мислим да треба да има тај садржај. Нема ниједне инвестиције у којој нисмо учествовали”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да су многи мислили да је олако дато обећање и када је Влада Републике Српске кренула у изградњу болнице у Источном Сарајеву.

“Данас видимо да то није било тако и да имамо једну од најсавременијих болница. Тако ћемо рјешавати и ова питања“, рекао је Додик, истичући да ће на ред доћи и тунел којим треба да се споје Пале са Источним Новим Сарајевом и Источном Илиџом.

Додик је нагласио да је Република Српска способна да инвестира те да више није у позицији само да санира и поправља.

“Сада можемо да градимо и то показујемо, а ова општина је видљив знак. Као и друге општине”, рекао је Додик и додао да је показатељ колико се ради и чињеница да ће од око 20 милиона КМ буџета општине Источно Ново Сарајево 10 милиона ићи у инвестиције.

Он је изразио задовољство што су начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић и градоначеник Источног Сарајева Љубиша Ћосић показали одлучност у конципирању развоја.

“Ми улажемо као Влада скоро 20 милиона КМ. Завршићемо позориште и раније смо дали 2,5 милиона КМ. Рјешаваћемо статусно питање позоришта свјесни да Град Источно Сарајево и општина Источно Ново Сарјаево не могу да управљају на прави начин тиме. Дио тога ће преузети Република Српска”, рекао је Додик.

Он је подсјетио и да ће подршком Владе Републике Српске, девастирани објекти некадашње ЈНА у близини општине Источно Ново Сарајево изгледати сасвим другачије јер ће у њима бити смјештени Ректорат Универзитета у Источном Сарајеву и Музичка академија те ће бити на понос ове локалне заједнице.

“Поносни смо на оно што смо овдје урадили. Чињеница је да овдје има повећан број дјеце и да је потребна нова школа довољно говори. Наравно није то само прича о рађању, него и о досељавању овдје”, рекао је Додик.

Додик је нагласио да ће се водити рачуна да Источно Сарјево буде организована урбана цјелина, да “свака улица мора да буде авенија јер малим путевима људи одлазе, а великим долазе”.

Он је напоменуо да је јутрос одржао и састанак са начелником општине Трново Драгомиром Гаговићем, са којим је разговарао о развојним програмима.

“Такође је било ријечи и о политичким питањима, као што је питање функционисање скупштинске већине. То ћемо ријешити као што смо данас у Дервенти. Данас СНСД са нашим партнерима има већину у Дервенти са начелником, што је на добробит те локалне заједнице и мислим да ће то само појачати укупан развој. Радимо, не морамо да буде стално пред медијима”, рекао је Додик.

Он је најавио и разговоре са начелницима Сокоца, Рогатице, Пала, Источне Илиџе и свих других општина како би се упознао о њиховим плановима и амбицијама.

“Најважније је да локални људи имају амбицију и свој потенцијал који могу да искористе, а онда и наша подршка неће изостати”, рекао је Додик.

Filter 2019