Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

Град Источно Сарајево: Колико је ко трошио за прославе?

Извор: ФИЛТЕР

Након што се тема трошења новца из градског буџета отворила на посљедњој сједници Скупштине града, градоналелник Источног Сарајева обратио се јавности саопштењем.

Подсјећамо, против ребаланса буџета за ову и нацрта за наредну годину били су у СДС-у. Тада су из ове странке поручили да је “претходна управа за прославу крсне славе за четири године мандата потрошила око 40.000 КМ, док је сада за једну потрошено 42.000 КМ”.

Ћосић поручује да је претходно руководство четири сата церемоније платило 330.270 КМ, а да се садашњем приговара због 42.403 КМ за петодневну манифестацију.

Он подсјећа да је слава града Источно Сарајево – Свети Петар Дабробосански ове године обиљежена први пут вишедневном манифестацијом “Дани Источног Сарајева” у оквиру које је било укупно 12 дешавања у општинама Источног Сарајева.

“Имали смо двије активности заједно са Универзитетом у Источном Сарајеву, који је нераскидиво везан за овај град, а онда смо обиљежавање званично почели полагањем цвијећа на Српском војничком спомен-гробљу Мали Зејтинлик на Сокоцу. Потом смо у Трнову имали премијеру документарног филма о страдању Срба у Ледићима, затим пројекцију тог филма у Источном Новом Сарајеву, разговоре о дјелу нобеловца Петера Хандкеа, ручак добродошлице за пријатеље нашег града из Србије и Црне Горе, свечану академију, Свету архијерејску литургију, славски ручак, отварање парка у Палама и велики концерт на отвореном Саше Матића”, наводи Ћосић у саопштењу.

Додаје да никада раније то није на овај начин рађено и обиљежавање славе Источног Сарајева остајало је прилично незапажено.

“Сматрали смо да наш град заслужује једну такву манифестацију. Интересовање људи је то доказало, тако да ћемо ову праксу наставити и у наредним годинама и то још разноврсније и квалитетније ако будемо у могућности”, стоји у саопштењу.

Све ово је коштало 42.403 КМ.

“По мишљењу мојих политичких противника, одборника у Скупштини града Источно Сарајево чије су политичке опције управљале овим градом протеклих скоро 30 година, то је прескупо, растрошно, скандалозно, једноставно неприхватљиво у сваком смислу. Поштујем, имају право на мишљење, свој став и његово изношење у јавности. Али, то право имам и ја, а осим права имам и аргументе и тачне податке о ономе што су радиле њихове страначке колеге док су управљале овим градом”, наводи Ћосић.

Он даље износи податке о једном догађају у Источном Сарајеву који је стао у једно вече (од 18.30 до 22.30 часова) – церемонија свечаног затварања Европског зимског омладинског олимпијског фестивала (EYOF) 2019, који је одржан од 10. до 15. фебруара 2019. године.

“Овај један догађај коштао је, вјеровали или не, 330.270 КМ буџетских средстава Града Источно Сарајево! Имајући у виду да је плаћен кредитним средствима, долазимо до невјероватне суме од 400.000 КМ са каматама за једну церемонију. Веома је занимљиво и то да је уговор о организацији церемоније свечаног затварања закључен након проведеног преговарачког поступка без објаве обавјештења, што је најнетранспарентнији облик јавне набавке”, додаје Ћосић.

Такође, издваја још неколико трошкова, па је тако видљиво да је организација конференције за новинаре плаћена 6.500 КМ. Услуге вањског оглашавања плаћене су 19.820 КМ, а ангажман два модератора догађаја чак 3.000 КМ.

Ангажман музичких група “Милиграм” и “Ван Гог” коштао је укупно 76.000 КМ, а агенцијска провизија 9.900 КМ.

Услуга ватромета у трајању до пет минута плаћена је 14.480 КМ.

“Поређења ради, као начелник општине ватромет од 10 минута плаћао сам 3.000 КМ”, каже Ћосић прилажући документацију за изнесено.

Filter 2019