Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Вршњачко насиље у Невесињу: Дисциплински и укором кажњено деветоро ученика

Извор: Срна

Шесторо ученика невесињске Основне школе “Ристо Пророковић” кажњено је због почињеног вршњачког насиља дисциплинском мјером премјештања из централне школе у подручно одјељење, док су за три ученика изречени укор директора, укор одјељенског вијећа и укор одјељенског старјешине.
Овим ученицима је у складу са изреченим васпитно-дисциплинским мјерама смањена оцјена из владања, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

У саопштењу се напомиње да је, према налогу Министарства, у школи инспекцијски надзор извршила Републичка просвјетна инспекција, док су стручно-педагошки надзор обавили инспектори-просвјетни савјетници из Републичког педагошког завода, који су препоручили одређене мјере са циљем спречавања, откривања и сузбијања насиља међу дјецом и младима.

Школи је препоручено да педагошко-психолошка служба изради индивидуални план подршке за све ученике, учеснике у насиљу, као и предавања и радионице на тему вршњачког насиља на часовима одјељенске заједнице.

Препоручено је и да одјељенске старјешине упознају све ученике са поступањем у случају вршњачког насиља, као и да се одрже родитељски састанци и сједница Савјета родитеља на којима ће се предочити све активности које се чине на отклањању нарушавања угледа школе.

“Задатак васпитно-образовних установа је да, у сарадњи са родитељима и ученицима, континуирано раде на стварању климе нулте толеранције на насиље. Министарство је затражило од свих школа да интензивирају активности на промоцији ненасилне комуникације, сарадње, међусобне толеранције и уважавања, уз обавезно укључивање ученика и њихових родитеља”, навела је министар просвјете и културе Наталија Тривић.

Она је нагласила да је од изузетног значаја поступање васпитно-образовних институција у свим случајевима вршњачког насиља и напоменула да је спречавање, откривање и сузбијање насиља међу дјецом и младима од општег друштвеног интереса.

Тривићева је истакла да основни циљ свима треба бити унапређење друштвене бриге за дијете и његову заштиту, те обезбјеђивање потребне помоћи у свим ситуацијама када је дијете изложено неком од облика вршњачког насиља, тако што ће се омогућити адекватна, благовремена и континуирана реакција школе као васпитно-образовне установе.

“Министарство неће толерисати заташкавање нити било који други начин нереаговања и непоступања у складу са Протоколом о поступању у случајевима вршњачког насиља међу дјецом и младима у васпитно-образовном систему Републике Српске”, рекла је Тривићева.

Почетком мјесеца на друштвеним мрежама је објављен снимак вршњачког насиља у Невесињу у Основној школи “Ристо Пророковић”.

Тада је Министарство просвјете и најоштрије осудило вршњачко насиље, снимање насиља и дијељење овог садржаја на друштвеним мрежама. Окружно тужилаштво Требиње наложило је Полицијској станици Невесиње да испита све учеснике, а Форум за безбједност Невесиња дао је препоруку Основној школи “Ристо Пророковић” да са школским одбором, наставничким вијећем и савјетом родитеља предузме све неопходне мјере и да учесници вршњачког насиља у овом граду буду кажњени.

Filter 2019