Wed. Jan 19, 2022
ћирилица /латиница

Више од 1,5 промил алкохола у крви имало 80 возача: За три дана контроле кажњено 868 возача

Извор: Срна

У дане викенда полиција је санкционисала 868 возача због утврђене недозвољене концентрације алкохола у организму или одбијања да се приступи тестирању на присуство алкохола, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Службеници овог министарства су у периоду од 24. до 26. децембра реализовали акцију контроле возача под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова, са циљем унапређења стања безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске.

Од санкционисаних 868 возача, њих 94 задржано је лишењем слободе у службеним просторијама до отрежњења или опоравка /80 возача због концентрације алкохола преко 1,5 грама по килограму и 14 возача због одбијања да се подвргну испитивању на присуство алкохола у организму/.

Полицијски службеници су код 30 возача посумњали да управљају под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова и том приликом је 23 или 76,7 одсто возача санкционисано /три возача су била позитивна, а 20 возача је одбило да се подвргне испитивању/.

Из МУП-а подсјећају да је у једанаест мјесеци 2021. године на путевима Републике Српске евидентирано 1.107 саобраћајних незгода које су проузроковали возачи под дејством алкохола, а 17.539 возача је искључено из саобраћаја због конзумирања алкохола или одбијања да се приступи тестирању на присуство алкохола.

У истом периоду санкционисано је 111 возача због управљања возилом под дејством опојних дрога или психоактивних лијекова, а због одбијања да се приступи наведеној врсти тестирања санкционисано је 957 возача.

С обзиром на предстојеће новогодишње и божићне празнике, Министарство унутрашњих послова Републике Српске ће наставити са реализацијом појачаних активности из области безбједност саобраћаја, а посебан акценат ће бити на контроли учесника у саобраћају на присуство алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова у организму.

МУП Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају да поштују саобраћајне прописе, те да одговорним понашањем допринесу својој личној безбједности, као и безбједности других учесника у саобраћају.

Filter 2019