Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /латиница

Ваведење пресвете Богородице – шта се обиљежава на овај празник и зашто је пост обавезан

Српска православна црква слави Ваведење пресвете Богородице, један од највећих празника посвећених Богомајци.

Ваведење, или како га још зову Света Пречиста или Женска Богородица је обиљежено црвеним словом у православном календару. Спада међу 12 највећих хришћанских празника.

Слави се као успомена на дан када је Богородица први пут уведена у храм Божји, у пратњи својих родитеља Јоакима и Ане.

По обећању да ће дијете које им Господ подари посветити њему на службу, свети Јоаким и Ана довели су трогодишњу Марију у јерусалимски храм.

На овај дан Дјевица се завјетовала пред Богом и људима, а чинодејствовао је првосвештеник Захарије, отац светог Јована Претече. Богородица је у молитвама и посту, у храму остала до дванаесте године.

Послије смрти родитеља, Дјеву Марију су дали Јосифу, њеном рођаку из Назарета. У Јосифовом дому Пресвета Богородица Марија је и примила благовијест од арханђела Гаврила да ће родити Сина Божјег.

Ваведење је један од пет највећих празника посвећених Пресветој Богородици и крсна слава бројних српских родова. Претпоставља се да се овај дан празнује од четвртог вијека, писани трагови потичу из 8. вијека. Празник је и храмовна слава српског манастира Хиландара на Светој Гори, задужбини Светог Симеона Мироточивог и његовог сина Светог Саве.

Народна вјеровања и обичаји

Богородица се сматра заштитницом жена и породиља и разна су народна вјеровања везана за моћ икона на којима је она представљена.

У таковским селима био је обичај да се послије службе у цркви, свечано одјевене и окићене цијвећем, окупе све младе које су се те јесени удале. У неким селима жене које немају дјецу, одлазе у манастире и цркве, где се моле како би добиле пород.

И сточари је славе како би им заштитила стоку од звијери. 

Понегде, верује се, лепо време на Ваведење најављује добру летину.

Старији кажу да ако на Ваведење пада киша – биће родна година, ако дува јак ветар – неродна. Ако буде хладно и са снијегом, сљедећа година била би блага и топла.

На овај дан пост је обавезан јер Ваведење пада у вијреме великог Божићног поста.

Filter 2019