Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Болница „Србија“ пружа услугу прегледа супспецијалисте нефролога

Извор: ФИЛТЕР

Прегледе од 15. новембра обавља докторица Ивана Вукобрат Бјелогрлић, специјалиста интерне медицине-супспецијалиста нефрологије.

Др Вукобрат Бјелогрлић је запослена у Болници “Србија” од 2010. године као специјалиста интерне медицине, а због потреба пацијената завршила је стручно усавршавање за област нефрологије.

За преглед је потребна упутница, а број на који можете заказати термин за преглед је: 057/325-300, локал 399 у периоду од 13.00 до 14.30 часова, саопштено је из Болнице.

Нефрологија је грана интерне медицине која се бави проучавањем функција и болести бубрега. Бубрежне болести су честе, могу бити опасне и битно их је препознати на вријеме.

Др Ивана Вукобрат Бјелогрлић навела је које су то индикације за упућивање нефрологу.

-Болесници у стадијуму од трећег до петог степена бубрежне болести (стадијум три – обавезан преглед на сваких 6 мјесеци, стадијум четири – обавезан преглед на свака 3 мјесеца, стадијум пет – обавезан преглед једном мјесечно)

-Болесници у стадијуму првог и другог степена бубрежне болести и ризичне групе (пацијенти који имају дијабетес, хипертензију) једном годишње су обавезни доћи на преглед

-Пад Гломеруларне филтрације више од 30 одсто у мање од четири мјесеца без очитог објашњења

-Урин: албумин/креатинин омјер (АЦР) већи од 300 мг/г

-Kалиј у серуму већи од 5,5 ммол/л

-Резистентна хипертензија

-Понављана или опсежна нефролитијаза

-Потврђена или претпостављена насљедна болест бубрега

-Хематурија која није секундарна за уролошка стања

Filter 2019