Sun. Jan 23, 2022
ћирилица /latinica

Božović: Da li će i kada Vlada finansirati izgradnju zgrade srednje škole?

Izvor: FILTER

Nakon informacije da je Vlada RS juče prihvatila inicijativu o izgradnji osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu, predsjedniku Vlade otvorenim pismom danas se obratio načelnik Opštine Istočna Ilidža Marinko Božović.

Navodeći da ga je vijest o izgradnji osnovne škole u susjednoj opštini iskreno obradovala, dodao je da ga je to još jednom navelo na razmišljanje o odnosu republičke vlasti prema Istočnoj Ilidži.

“Vama je, kao i široj javnosti, poznato da je Opština Istočna Ilidža nakon sastanka sa tadašnjim predsjednikom Republike Srpske, gospodinom Dodikom, dobila čvrsto obećanje da će nakon što završi svoj dio preuzetih obaveza, koje se odnose na kupovinu zemljišta, glavni projekat i pristupnu infrastrukturu,  dobiti sredstva za izgradnju Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ i da će njegova izgradnja biti planirana u budžetu Republike Srpske. Sve preuzete obaveze smo završili i sa nestrpljenjem očekujemo odluku Vlade Republike Srpske o finasiranju za nas, ali i širu regiju, jako značajnog projekta”, navodi Božović.

On postavlja pitanje da li će i kada Vlada Republike Srpske donijeti odluku o finansiranju izgradnje zgrade gimnazije u Istočnoj Ilidži?

Podsjećamo, u Skupštini opštine Istočna Ilidža usvojene su sve neophodne odluke koje se tiču obezbjeđivanja zemljišta, izrade projekta i potrebne infrastrukture za novu zgradu Srednjoškolskog centra.

Sada je na potezu Vlada.

Višković je pri nedavnoj posjeti Istočnom Sarajevu najavio podršku značajnim infrastrukturnim projektima, među kojima je svakako i zgrada Srednjoškolskog centra. Isto je uradila i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS. Nakon sastanka sa gradonačelnikom, u maju ove godine, saopšteno je “da je bilo riječi i o Gimnaziji Istočna Ilidža i da će resorno ministarstvo i Vlada pomoći da se i ovaj projekat realizuje.”

Inače, Srednjoškolski centar Istočna Ilidža trenutno dijeli zgradu sa Srednjom školom “28.juni” Istočno Novo Sarajevo.

Obje škole smještene su u objektu bivše kasarne Slobodan Princip Seljo. Zgrada je renovirana prije nekoliko godina u sklopu projekta “Energetske efikasnosti”, koju su realizovali Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, a finansirala Svjetska banka.

S druge strane, projekat izgradnje nove osnovne škole u Istočnom Novom Sarajevu realizuje se zbog malog kapaciteta jedine osnovne škole u toj opštini.

Godinama unazad problem je rješavan dogradnjom dodatnog prostora u OŠ “Sveti Sava”. Prvobitno je sagrađena za oko 650 učenika, a trenutno je pohađa više od 1.150.

Uprava škole često je isticala da postojeći prostor nije dovoljan i da više ne može pratiti stalno povećanje broja učenika u ovoj opštini.

Filter 2019