Tue. Jan 25, 2022
ћирилица /латиница

Божовић: Да ли ће и када Влада финансирати изградњу зграде средње школе?

Извор: ФИЛТЕР

Након информације да је Влада РС јуче прихватила иницијативу о изградњи основне школе у Источном Новом Сарајеву, предсједнику Владе отвореним писмом данас се обратио начелник Општине Источна Илиџа Маринко Божовић.

Наводећи да га је вијест о изградњи основне школе у сусједној општини искрено обрадовала, додао је да га је то још једном навело на размишљање о односу републичке власти према Источној Илиџи.

“Вама је, као и широј јавности, познато да је Општина Источна Илиџа након састанка са тадашњим предсједником Републике Српске, господином Додиком, добила чврсто обећање да ће након што заврши свој дио преузетих обавеза, које се односе на куповину земљишта, главни пројекат и приступну инфраструктуру,  добити средства за изградњу Средњошколског центра „Источна Илиџа“ и да ће његова изградња бити планирана у буџету Републике Српске. Све преузете обавезе смо завршили и са нестрпљењем очекујемо одлуку Владе Републике Српске о финасирању за нас, али и ширу регију, јако значајног пројекта”, наводи Божовић.

Он поставља питање да ли ће и када Влада Републике Српске донијети одлуку о финансирању изградње зграде гимназије у Источној Илиџи?

Подсјећамо, у Скупштини општине Источна Илиџа усвојене су све неопходне одлуке које се тичу обезбјеђивања земљишта, израде пројекта и потребне инфраструктуре за нову зграду Средњошколског центра.

Сада је на потезу Влада.

Вишковић је при недавној посјети Источном Сарајеву најавио подршку значајним инфраструктурним пројектима, међу којима је свакако и зграда Средњошколског центра. Исто је урадила и Наталија Тривић, министар просвјете и културе РС. Након састанка са градоначелником, у мају ове године, саопштено је “да је било ријечи и о Гимназији Источна Илиџа и да ће ресорно министарство и Влада помоћи да се и овај пројекат реализује.”

Иначе, Средњошколски центар Источна Илиџа тренутно дијели зграду са Средњом школом “28.јуни” Источно Ново Сарајево.

Обје школе смјештене су у објекту бивше касарне Слободан Принцип Сељо. Зграда је реновирана прије неколико година у склопу пројекта “Енергетске ефикасности”, коју су реализовали Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, а финансирала Свјетска банка.

С друге стране, пројекат изградње нове основне школе у Источном Новом Сарајеву реализује се због малог капацитета једине основне школе у тој општини.

Годинама уназад проблем је рјешаван доградњом додатног простора у ОШ “Свети Сава”. Првобитно је саграђена за око 650 ученика, а тренутно је похађа више од 1.150.

Управа школе често је истицала да постојећи простор није довољан и да више не може пратити стално повећање броја ученика у овој општини.

Filter 2019