Fri. Jan 28, 2022
ћирилица /латиница

Банке незадовољне профитом који остварују у БиХ

Извор: capital.ba

Власници већине банака које послују у БиХ нису задовољни профитом који остварују на овом тржишту, показује најновији извјештај Европске инвестиционе банке.

Истраживање о банкарском сектору у централној, источној и југоисточној Европи за јесен 2021. године показало је да су прогнозе за банкарски систем у региону оптимистичне, али да неизвјесности и ризици остају.

Kада је у питању БиХ, видљиво је да већина матичних банака сматра да је тржишни потенцијал БиХ низак и да им је профит нижи него у другим земљама.

„Око 75 одсто матичних банака тржишни потенцијал БиХ оцјењује као низак“, наводи се у извјештају.

Што се тиче потражње за кредитима, у извјештају се наводи да је она у БиХ генерално смањена, углавном због мање потражње великих корпорација и малих и средњих предузећа.

„За разлику од тога, потражња за хипотекарним кредитима је порасла, иако је и даље била испод просјека ЦЕСЕЕ. Широки опоравак потражње очекује се у свим сегментима у наредних шест мјесеци“, додаје се у извјештају.

Kоефицијенти проблематичних кредита остали су непромијењени у БиХ током посљедњих шест мјесеци. Не очекује се укупна промјена у наредних шест мјесеци, иако 20 одсто банака које су извјештавале очекује погоршање у корпоративном сегменту.

Kада је у питању регион, ново истраживање ЕИБ-а указује на позитивна кретања у банкарском сектору у централној, источној и југоисточној Европи.

Тражња становништва за кредитима је порасла, а опоравља се у сегменту фиксних инвестиција предузећа, прије свега захваљујући потребама за обртним средствима.

„Након пооштравања у 2020. и почетком 2021. године услови кредитирања су током посљедњих шест мјесеци ублажавају за становништво, док то није случај за привреду, нарочито за мала и средња предузећа. Подршка тражњи коју су обезбедили инвестициони кредити поново је постала позитивна, што указује на побољшање економских услова за предузећа“, саопштено је из ЕИБ-а.

Након привременог пада у 2020. години, пословање банкарских групација обухваћених истраживањем поново је постало профитабилно.

Око 60 одсто њих наводи да намјерава да одржи своје пословање у региону, а 40 одсто да га прошири. Банке су изјавиле да су регулаторне мере и мјере политике за подршку кредитирању одиграле значајну улогу.

Након благог погоршања у 2020. години, и квалитет кредита је почео да се побољшава. Међутим, не очекује се да ће се тај опоравак наставити током следећих шест месеци, јер банкарске групације указују на повећање неизвјесности.

Filter 2019