Mon. Aug 15, 2022
ћирилица /latinica

Ademu Kostjerevcu sedam godina zatvora za silovanje trudne Srpkinje

Izvor: Srna

Apelaciono vijeće Suda BiH osudilo je danas nekadašnjeg pripadnika takozvane Armije RBiH Adema Kostjerevca na sedam godina zatvora zbog silovanja trudne Srpkinje 1992. godine na području Zvornika.
Kostjerevac je drugostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva jer je od 18. septembra do 4. oktobra 1992. godine u najmanje dva navrata silovao ženu srpske nacionalnosti u selu Bajrići.

Prema optužnici, žena je bila trudna i silovanje je uzrokovalo prekid trudnoće.

Predsjedavajući Vijeća Staniša Gluhajić rekao je da na današnju presudu postoji pravo žalbe u roku od 15 dana od dana dostavljanja presude.

Izricanju presude nisu prisustvovali ni Kosjerevac niti njegov advokat Mirna Avdibegović.

“Sud je utvrdio da je Kostjerevac u selu Bajrići, na području Zvornika, zatvorenu A.O u više navrata, upotrebom sile i naoružan, natjerao da skine odjeću, što je ona i učinila, i natjerao je na seksualni odnos”, rekao je Gluhajić i dodao da je Sud utvrdio da je to učinio najmanje dva puta.

Gluhajić je naglasio da je A. O. imala svojstvo civila i da je tokom suđenja na nedvosmislen način identifikovala Kostjerevca. “Do zamjene nije moglo doći jer ga je poznavala”, rekao je Gluhajić, obrazlažući presudu.

On je dodao da se Kostjerevcu izriču mjere zabrane napuštanja BiH i da mu se oduzimaju dokumenti i ne mogu izdati novi, a da mu se u kaznu uračunava i period proveden u ekstradicionom pritvoru i pritvoru.

Troškovi suđenja, dodao je Gluhajić, ići će na trošak budžeta, dok se oštećena A.O, koja je u zatočenju provela pet mjeseci za naknadu štete, upućuje na parnični postupak.

On je naveo da u roku od 15 dana od primanja presude i Tužilaštvo BiH i odbrana imaju pravo žalbe, a tužilac Ivan Matešić je rekao da je zadovoljan presudom.

Kostjereveac, nekadašnji pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade takozvane Armije BiH, prvostepenom presudom bio je oslobođen optužbe.

Na obnovljenom suđenju Vijeće je prihvatilo dokaze iz prvostepenog postupka, ali i nekoliko novih dokumenata Tužilaštva koji se odnose na korespondenciju sa SAD, odakle je Kostjerevac izručen u junu 2020. godine.

Filter 2019