Wed. Aug 17, 2022
ћирилица /латиница

Адему Костјеревцу седам година затвора за силовање трудне Српкиње

Извор: Срна

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је данас некадашњег припадника такозване Армије РБиХ Адема Kостјеревца на седам година затвора због силовања трудне Српкиње 1992. године на подручју Зворника.
Kостјеревац је другостепено осуђен за ратни злочин против цивилног становништва јер је од 18. септембра до 4. октобра 1992. године у најмање два наврата силовао жену српске националности у селу Бајрићи.

Према оптужници, жена је била трудна и силовање је узроковало прекид трудноће.

Предсједавајући Вијећа Станиша Глухајић рекао је да на данашњу пресуду постоји право жалбе у року од 15 дана од дана достављања пресуде.

Изрицању пресуде нису присуствовали ни Kосјеревац нити његов адвокат Мирна Авдибеговић.

“Суд је утврдио да је Kостјеревац у селу Бајрићи, на подручју Зворника, затворену А.О у више наврата, употребом силе и наоружан, натјерао да скине одјећу, што је она и учинила, и натјерао је на сексуални однос”, рекао је Глухајић и додао да је Суд утврдио да је то учинио најмање два пута.

Глухајић је нагласио да је А. О. имала својство цивила и да је током суђења на недвосмислен начин идентификовала Kостјеревца. “До замјене није могло доћи јер га је познавала”, рекао је Глухајић, образлажући пресуду.

Он је додао да се Kостјеревцу изричу мјере забране напуштања БиХ и да му се одузимају документи и не могу издати нови, а да му се у казну урачунава и период проведен у екстрадиционом притвору и притвору.

Трошкови суђења, додао је Глухајић, ићи ће на трошак буџета, док се оштећена А.О, која је у заточењу провела пет мјесеци за накнаду штете, упућује на парнични поступак.

Он је навео да у року од 15 дана од примања пресуде и Тужилаштво БиХ и одбрана имају право жалбе, а тужилац Иван Матешић је рекао да је задовољан пресудом.

Kостјеревеац, некадашњи припадник Војне полиције Прве муслиманске бригаде такозване Армије БиХ, првостепеном пресудом био је ослобођен оптужбе.

На обновљеном суђењу Вијеће је прихватило доказе из првостепеног поступка, али и неколико нових докумената Тужилаштва који се односе на кореспонденцију са САД, одакле је Kостјеревац изручен у јуну 2020. године.

Filter 2019