100 година постојања болнице у Касиндолу

Извор: ЈЗУ Болница ”Србија”

Са поносом истичемо да се ове године обиљежава 100 година постојања болнице у Kасиндолу. Наша установа је кроз богату историју мијењала начине организације рада, али је увијек била посвећена заштити здравља становника овог краја.

Одлука о градњи болнице у Kасиндолу, донесена је 1914. године. Болница је почела са радом након Првог свјетског рата као опоравилиште. Пријемом првих пацијената, њих десетак из Сарајева,12. августа 1921. године, званично је отворено опоравилиште, које је својим радом стекло добру репутацију, не само у БиХ, него и на простору бивше Југославије, те су га на основу те спознаје често посјећивали љекари из Југославије и иностранства.

Првог новембра 1938. године опоравилиште се проглашава санаторијумом. За вријеме Другог свјетског рата прекинут је рад санаторијума, али се већ по завршетку 1945. године кренуло са радом из почетка. Организованим приступом друштва, праћењем свих збивања у здравству, постигнут је завидан ниво у погледу дијагностике, терапије, његе болесника и рехабилитације.

У периоду од 1983. године до 1988. године започета је адаптација болничког простора за интерно одјељење и формирана је модерна интензивна њега.

Пријемом првих рањеника 3. априла 1992. године у болницу, као и болесника који на другом мјесту нису могли добити здравствену услугу, назире се трансформација болнице у установу која би имала садржај Опште болнице.

Влада Републике Српске 25. новембра 1993. године доноси одлуку о оснивању Kлиничког центра медицинског факултета Сарајево у чији састав улази и Општа болница Kасиндо.

Потписивањем Дејтонског мировног споразума, дошло је до подјеле територија на Сарајевској регији и самим тим и гашења здравствених установа примарног и секундарног нивоа и то домова здравља, болнице Жица, болнице Др Енест Грин и Института за физијатрију и рехабилитацију Илиџа. Један дио опреме, као и особља прихваћен је у болницу Kасиндо. Болници Kасиндо се 2006. године придружује и Војна болница са Сокоца.

2001 године донесена је одлука о плану мреже здравствених установа и новој организацији Kлиничког центра. Општа болница Kасиндо добија нову организациону форму под називом Kлинике и болничке службе у Kасиндолу.

У Источном Сарајеву је 7. јула 2017. године потписан уговор и положен камен темељац за изградњу нове болнице у Источном Сарајеву. У марту 2019. године први пацијенти смјештени су у нови објекат ЈЗУ Болнице „Србија“ Источно Сарајево.

Болница је успјешно одолијевала изазовима у ратним, као и мирнодобским раздобљима. Вријеме пандемије је јако тешко за особље и пацијенте наше установе, али свакодневно улажемо велике напоре да пружимо адекватну здравствену заштиту свим пацијентима.

Filter 2019