Thu. Dec 9, 2021
ћирилица /latinica

Ćosić: Štete su velike, ali je bitnije da nije bilo ljudskih žrtava

Izvor: Srna

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić izjavio je sinoć da su veliko nevrijeme i poplave najviše pogodile opštine Trnovo, Istočnu Ilidžu i Pale, a štete je bilo i na Sokocu i Istočnom Novom Sarajevu, te na makadamskim putevima u Istočnom Starom Gradu, ali je sreća da nije bilo ljudskih žrtava.

Ćosić je zahvalio premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću što boravi u Istočnom Sarajevu radi sagledavanja situacije i pronalaženja najefikasnijih rješenja za sanaciju štete od poplava, navodeći da je Gradska uprava sve vrijeme ove prirodne nepogode imala otvorenu komunikaciju sa Vladom Srpske i njenim ključnim nadležnim institucijama, prvenstveno sa Republičkom upravom civilne zaštite i vatrogasno-spasilačkim jedinicama.

„Gradska uprava će participirati u snošenju dosadašnjih troškova koji su bili u vezi sa nasipanjem zaštitnog materijala i kamena u ugroženim područjima, a ostvarili smo i kontakt sa privrednim subjektima kojima zahvaljujemo za podršku tokom jučerašnjeg dana“, rekao je Ćosić novinarima.

Prema njegovim riječima, oko 70 vatrogasaca bilo je na terenu, gdje su isušivali poplavljene stambene i poslovne prostorije.

On je najavio da će se grad pobrinuti i za čišćenje ulica u urbanom dijelovima Istočnog Sarajeva, kao i za poslove dezinfekcije.

„Buduću saradnju sa Vladom Republike Srpske planiramo u dva pravca – da posredstvom opštinske komisije identifikujemo sva domaćinstva koja su pretrpjela štetu od poplava i da utvrdimo iznose štete u oko 400 domaćinstava, a u drugom dijelu da popišemo oštećenu javnu strukturu“, najavio je Ćosić.

On je zahvalio Viškoviću za obećanje da će Vlada posredstvom „Voda Srpske“ pomoći sanaciju korita rijeke Željeznice u Vojkovićima i mosta „Ratka Močevića“, kao i četiri kritične tačke na magistralnom putu ka Trnovu.

„Ova situacija svima nama je opomena, a odnosi se na to da smo procjenjivali da su nadmorska visina i manji vodotokovi, koji postoje u našem gradu, smanjili mogućnost od poplava, a došlo je do toga da su upravo bujice manjih rijeka izazvale ove velike poplave i nanijele štetu“, naveo je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ćosić je poručio da se u narednom periodu mora više razmišljati o tome da više budžetskih sredstava bude planirano za čišćenje riječnih korita, nabavku opreme, i na lokalnom i gradskom nivou.

„Poučeni ovim iskustvom, a Vlada ne može svu štetu da nadoknadi, mada će učiniti sve što je u okviru njenih mogućnosti, kao i na drugim područjima i sličnim situacijama, i mi ćemo morati da budemo aktivniji i da spremno dočekamo krizne situacije, da djelujemo preventivno, sve s ciljem zaštite života i zdravlja ljudi i njihove imovine“, rekao je Ćosić.

U Istočnom Sarajevu sinoć je održan sastanak premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa gradonačelnikom Ljubišom Ćosićem i načelnicima šest opština iz sastava grada o šteti koju su uzrokovale poplave na ovom području.

Sastanku su prisustvovali i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalići i vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović.

Najavljeno je da će Višković danas posjetiti poplavljena područja i razgovarati sa stanovništvom i načelnicima opština.


Filter 2019