Једночасовни штрајк радника ШГ Романија и ШУ Источни Стари Град

Извор: РТРС/Срна

Радници ШГ “Романија” Соколац и ШУ “Источни Стари Град” одржаће сутра једночасовни штрајк упозорења, јер Управа Шума Републике Српске није испоштовала захтјеве за повећање цијене рада и других примања, саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

Радници ће штрајк упозорења одржати од 7.00 до 8.00 часова на радним мјестима.

Подсјећа се да је Јединствена удружена синдикална организација Шуме Републике Српске, као већинска синдикална организација у том привредном субјекту, раније захтијевала да се цијена рада за октобар-децембар 2021. године повећа на 150 КМ, а јединствена цијена рада на нивоу предузећа на 150 КМ у Колективном уговору за период до 2022. године, односно до важења тог уговора.

– Управа Шума Републике Српске се од јуна ове године, од када Јединствена синдикална организација интезивно тражи преговоре, оглушила на сваки наш захтјев – саопштено је из Савеза синдиката Републике Српске.

У саопштењу се подсјећа да Јединствена удружена синдикална организација Шума Републике Српске захтијева од Управе овог предузећа да почну преговори око повећања цијене рада и других примања која се односе на топли оброк, регрес, набавку квалитетне ХТЗ опреме и одобрење новчаних средстава за организовање радничких спортских игара.

Гојковић: Изненађен сам штрајком, преговори са синдикатом раније заказани

Генерални директор “Шума Републике Српске” Славен Гојковић рекао је Срни да је изненађен сутрашњим најављеним штрајком упозорења радника Шумског газдинства “Романија” и Шумске управе “Источни Стари Град”, с обзиром да је Управа предузећа раније заказала преговоре о колективном уговору за уторак, 16. новембра.

Гојковић изражава сумњу да је најављени штрајк “можда и притисак због тих преговора”, те да га чуди зашто се у вези са најављеним штрајком упозорења појављују Грански синдикат и Савез синдиката Републике Српске, с обзиром да постоје два репрезентативна синдиката са којима Управа преговора.

Он је истакао да је питање повећања плата које радници овог шумског газдинства и шумске управе траже комплексно, да о њему треба разговарати и рјешавати га кроз колективни уговор.

Гојковић је навео да Шумска управа “Источни Стари Град” дјелује у оквиру соколачког Шумског газдинства “Романија” и да чине један организациони дио који је био у страховитим проблемима, али из којих се лагано враћа, што потврђују и добри резултати остварени у овој години.

Према његовим ријечима, у овом организационом дијелу има много проблема који су наслијеђени и сада их треба рјешавати.

Гојковић сматра да се плате не могу тек тако само повећати, а на крају године доћи у ситуацију да се не могу исплатити.

“Ми бисмо врло радо повећали плате, не кажем да нећемо преговорима о колективном уговору договорити да се иде на неко повећање, али се морају наћи и приходи у складу са могућностима предузећа”, рекао је Гојковић.

Оно што Управа предузећа буде могла да ријеши, каже Гојковић, неће сигурно бити спорно.

“Нисам ни ја задовољан што су плате такве какве су радницима у Јавном предузећу Шуме Републике Српске, али морамо изнаћи рјешење на који начин да их покушамо повећати”, рекао је Гојковић.

Filter 2019