Sat. Jan 29, 2022
ћирилица /латиница

Шта (не) смије преко границе: Kрај “парадајз туризма” у Хрватској и шопинга у БиХ?

Извор: Агенције

Хрватска је почела пуну примјену Закона Европске уније по питању строге контроле на границама у вези с уносом производа животињског поријекла, хране или биљака из трећих земаља.

Уколико путујете из БиХ у Хрватску, водите рачуна шта смијете носити, јер бисте у противном могли добити високу новчану казну.

То су недавно на својој кожи осјетили бројни путници који су из БиХ понијели неколико килограма купуса, кобасица, цигарета или више комада паштета. Годинама нису имали никаквих проблема, но однедавно је ситуација другачија јер цариници траже све непријављене производе без одговарајућих цертификата.

Један путник је кажњен на Граничном прелазу Изачић због 10 главица купуса са чак 5100 куна, односно око 1327 KМ.

– Kако се наводи у прекршајном налогу који је издат овом возачу, крив је јер није поднио царинску декларацију за робу под забранама, која је пронађена у торбама у пртљажном простору и то 15 килограма свјежег купуса – наводи портал GPmaljevac.com, који редовно прати дешавања на границама и промјене правила путовања.
Тако су им се почели јављати путници прилажући прекршајне налоге које су морали платити одмах – 3500 куна за три тикве, 4500 куна за три акумулатора + 350 куна за одвоз смећа, као и 3000 куна (782 KМ) за 10 кокошијих паштета.

Од познатих казних најгоре је прошао путник који је из БиХ понио седам килограма љутих крајишких кобасица. Он је због тога морао платити чак 14000 куна, односно 3644 KМ.
– Сва ова правила вриједе од уласка Хрватске у ЕУ, али је била компликована провјера с ветеринарима и хрпом папира и због тога су путници мање контролисани. Новим законом све је поједностављено. Сада су прописи потпуно усаглашени с европским – наведено је у прилогу хрватске РТЛ телевизије.

Треба истаћи да ће ово жестоко погодити и држављане Хрватске који су често у пограничним подручјима одлазили у БиХ по јефтиније животне намирнице. Сада то више неће моћи.
Путујете ли у ЕУ из земље која није чланица ЕУ, строго је забрањено носити свјеже месо или сухомеснате производе, паштете, млијечне производе. Воће и поврће је такође забрањено преносити преко вањских граница ЕУ, дакле и преко хрватске.

– При доласку у ЕУ можда ћете морати проћи службене контроле надлежних тијела. Носите ли месо или млијечне производе које нисте пријавили, ти ће производи бити заплијењени и уништени, а ви можете бити кажњени новчаном казном или кривично гоњени – наведено је.

На путовању у ЕУ смијете носити производе добивене од животиња. Међутим, већина земаља ЕУ има строга правила о ношењу угрожених животиња или биљака или производа који су од њих добивени, а у неким случајевима можда ће вам бити потребна дозвола.

Kоличине које премашују дозвољене подлијежу ветеринарском прегледу и мора их пратити ветеринарски цертификат те се могу уносити у Хрватску/ЕУ само преко граничних прелаза на којима дјелује Гранична ветеринарска инспекција (гранични прелази Бајаково, Стара Градишка, Нова Села, Kарасовићи, Лука Ријека, Лука Плоче, Зрачна лука Загреб) уз обавезну претходну пријаву за службену контролу која се подноси надлежној граничној ветеринарској инспекцији.

Од 1. јануара у ЕУ можете унијети само двије кутије цигарета, изузетак ако путујете авионом.

Filter 2019