Sat. Aug 13, 2022
ћирилица /латиница

Шеранић: Противници вакцинације користе полуинформације

Извор: Глас Српске

Институт за јавно здравство Републике Српске задужен је да континуирано прати епидемиолошку ситуацију и у зависности од ње биће увођене оштрије или блаже мјере, изјавио је министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић у Јутарњем програму РТРС-а.

Шеранић је нагласио да примарни здравствени систем и болнице у којима леже пацијенти трпе огроман притисак у борби против вируса корона. Једини начин да се из двогодишње борбе изађе као побједник је вакцинација.

-Вакцина против вируса корона веома је важна у заштити од новог агенса, а грађани који се противе имунизацији користе полуинформације – истакао је Шеранић.

Шеранић је рекао да ће колективни имунитет једног града, средине, региона да услови контролу вируса, а то може да се деси преболијевањем али и вакцинацијом, како се то препоручује, јер је у том случају одговор имуног система бољи.

-Уколико то не учинимо, ми ћемо омогућити вирусу да и даље циркулише међу нама и да се тако стварају мутације вируса. Сваки пут кад одлажемо вакцинацију доводимо у потенцијалну опасност и град, средину, регион од новог агенса који може да учини нешто што не желимо – рекао је Шеранић.

Он је навео да су процјене да је до 40 одсто грађана у Републици Српској вакцинисано али да то није довољно.

Грађане који су примили руски „спутњик“, вакцину чија је примјена прва почела, позвао је да приме и трећу дозу, као и оне који су се вакцинисали у Србији како би имали потпуније податке о броју вакцинисаних.

Министар је напоменуо да почиње период акутних респираторних инфекција, да је велико је ширење самог вируса, као и да су релаксиране мјере у односу на исти период прошле године, па је поново позвао грађане да се вакцинишу.

Нагласио је да је струка јасно рекла да је вакцинација безбједна и за пацијенте који се боре против стерилитета и труднице, али да и даље велик број грађана вјерује непровјереним и нестручним информацијама.

Шеранић је рекао да је највише оних грађана који не знају зашто се не вакцинишу, као и оних који нешто чекају, те је веома тешко дјеловати на такву популацију.

Истакао је и да су чинили све оно што треба да раде да би се људи одлучили на вакцинацију, али је указао на отежану комуникацију због друштвених мрежа које су преплављене разним информацијама.

-Они који се противе вакцинацији користе полуинформације – истакао је министар здравља те додао како сви желе да се ово смири, али се не питају и шта су учинили да до тога дође.

Шеранић је поновио да нико никада није рекао да онај ко се вакцинише не може да се зарази али је навео да је репликација вируса краћа код оних који су примили вакцину, па је зато скраћен и период изолације за вакцинисане.

-Није ово прва вакцина која спасава човјечанство, а не смије се заборавити ни обавезна имунизација у дјечијој доби, родитељи морају да схвате да чувају средину на тај начин – рекао је Шеранић.

Шеранић је истакао да очекује да ће у догледно вријеме ковид потврде за Српску и БиХ бити признате од стране Европске комисије.

Специјалиста породичне медицине у бањалучком Дому здравља Младен Шукало рекао је у Јутарњем програму, да здравствени систем већ двије године ради у комплексним условима.

Истакао је да је вакцинација најбоља заштита и једини начин побједе над пандемијом.

Filter 2019